Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/pa-jakt-efter-en-sann-historia/

Livsstil

På jakt efter en sann historia

Bild 1 av 7 Mary Lawlor är tillbaka vid klostret Sean Ross Abbey i Roscrea, Irland. Här föddes hon och hennes bror, som båda adopterades bort i tidig ålder.
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 2 av 7 Flera gånger har Mary Lawlor besökt Sean Ross Abbey för att ta reda på mer om sitt ursprung. Hon dokumenterar allt hon kommer åt med sin kamera.
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 3 av 7
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 4 av 7 Brevet på bilden beskriver hur nunnorna sökte en ny familj åt henne – papper som oftast hålls hemliga i arkiven.
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 5 av 7
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 6 av 7 De vackra omgivningarna till trots blir Mary Lawlor illa till mods vid klostret.
Foto: MAGNUS HALLGREN
Bild 7 av 7 Mary Lawlor träffar några av nunnorna vid Sean Ross Abbey. När de får höra hennes livshistoria kramar de om henne och försöker förklara klostrets agerande.
Foto: MAGNUS HALLGREN

Spädbarn som begravts i hemlighet, stängda adoptionsarkiv och arbete under slavliknande omständigheter. Nya uppgifter om behandlingen av ogifta, gravida kvinnor i Irland under 1900-talet har satt hård press på landets regering. DN följde Mary Lawlor som föddes på Sean Ross Abbey, ett av mamma- och barnhemmen, i hennes sökande efter sanningen om sig själv.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in