Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Ränderna går aldrig ur Missoni

Mor och dotter, Angela och Margherita Missoni.
Mor och dotter, Angela och Margherita Missoni.

Få modehus har lika tydlig identitet som Missoni med sina stickade ränder. Efter snart 60 år är framgångssagan fortsatt en ren familjehistoria. DN Lördag gjorde en exklusiv intervju med Margherita Missoni, från den senaste generationen i modesläkten.

Även den stora paradvåningen i bjärta färger skvallrar om var vi är. Kuddar, gardiner och en del möbeltyger kommer omisskännligt från det egna märket.

– Nej, jag bor inte här. Detta är min mormor och morfars lägenhet. De bor inte här heller utan på landet. Lägenheten används för enstaka middagar och fester här i Milano, säger Margherita Missoni.

29 år gammal är Margherita strålande lycklig och nygift. Som modeskapare har Margherita kommit att ha hand om Missonis accessoarer: skor, väskor, badmode och smycken. För dagen bär hon ett av sina egna halsband bestående av stora lila och vita brickor i plexiglas, förenade av ett hårt tvinnat textilband.

Anledningen till intervjun är Missonis nya samarbete med det svenska modeföretaget Lindex. Tillsammans har de skapat en höstkollektion som kommer att finnas i butikerna den 25 september. Det är en kollektion som består av 65 enheter: kläder och accessoarer. Kollektionen omfattar baby-, barn- och damkläder samt smycken.

Ett av modehusets mönster med fjärilar har dammats av och är ett av kollektionens återkommande motiv. Höstfärgerna går i brunt, lila och vinrött.

– Det kommer också att finnas en del enfärgat i svart och vitt. Vi har medvetet anpassat oss en aning till en skandinavisk stil, säger Margherita Missoni.

Hennes mamma Angela, som sedan länge har huvudansvaret för alla klädkollektioner, står intill och säger att Missoni har ett dis­tributionsproblem i de nordiska länderna, en av flera anledningar till ett samarbete med den svenska klädkedjan.

– Avgörande var också att Lindex stöttar kampanjen Rosa bandet och att tio procent av försäljningen går till forskning för att förebygga bröstcancer. Vi i modevärlden har en stark röst som är viktig att använda, betonar Angela Missoni.

Mor och dotter har gjort kollektionen tillsammans. Margherita är särskilt nöjd med de smycken som skapats i plexiglas.

– Smycken som mormor kommer att älska. Hon gillar smycken som är lätta att kombinera, men som får ta plats och synas.

Mormor är Rosita Missoni, 81, på en och samma gång en piffig järn­lady och en pysslig kycklingmamma. Från ett tidigare intervjutillfälle minns jag hennes stora plastringar och örhängen som hon bar samtidigt som hon stod i köket kokade ihop en svampstuvning.

Modemässigt är det hon som har skapat Missoni genom att studera och inspireras av dåtidens mode­ikoner som Coco Chanel. Detta utan att lämna sin barndoms miljöer på landet i Varese-provinsen nordväst om Milano och nära Schweiz. Mötet med Ottavio Missoni, som aldrig kallas något annat än Tai, blev avgörande. De gifte sig och startade en enkel produktion. Tai var idrottsman och företaget skapades för att göra bekväma träningsplagg som overaller och tröjor. De karaktäristiska ränderna och sicksackmönstren kom till av tekniska skäl. Det var helt enkelt en av de få dekorationer som de gamla stickmaskinerna kunde göra.

Efter 59 år i branschen är Tai och Rosita långt ifrån pensionärer. Hon har hand om modehusets ”Home Collection”, en komplett inredningslinje som är tongivande när det gäller möbeltyger. Under senare år har hon arbetat med öppnandet av ett antal Missoni-inredda hotell. Tai, i dag 91, är modehusets kolorist som fortfarande får enstaka hemuppgifter av sin dotter Angela. Han vet fortfarande exakt vilken skär eller gul tråd han skall välja för att skapa djup i en isande blå tröja eller skjorta.

Missoni är en enda stor modefamilj. Tai och Rosita, tre barn, där även sönerna Luca och Vittorio jobbar i företaget.

– Att ha en stor familj omkring sig är i dag en lyx som är få förunnat. Min enade familj är som ett skyddsnät, där du kan ramla utan att göra dig illa. Du får alltid hjälp att resa dig upp, säger Margherita.

Samtidigt säger hon att det kan vara svårt att i en så stor familj utvecklas som individ. Hennes mamma Angela var från början inte säker på om hon skulle satsa på mode och provade olika stickspår som att starta en ekologisk kycklingfarm. Margherita valde att leva fem år i New York, där hon bland annat gick på Lee Strasbergs teaterskola.

– New York är fantastiskt, en smältdegel av intryck och inspiration. Men till sist upptäckte jag att jag hade ett kreativt behov av att ha tråkigt, få lugn och ro för att som modeskapare kunna använda mig av allt som jag tagit in.

I dag har hon återgått till mode(r)huset och delar sitt liv mellan Milano och Missonis högkvarter på landet i Sumirago. I somras gifte hon sig med Eugenio Amos, en man som tävlingskör bilar och som kommer från grannbyn. Familjesagan fortsätter. Därför är Margheritas svar på frågan vad hon nu vill göra knappast förvånande:

– Låt oss hoppas att jag är gravid inom ett år. Att bli mamma snart är min högsta dröm.

Presskontoret betonar att hon håller på sin pappas efternamn och ska kallas Margherita Maccapani Missoni. Skall Amos också nu läggas till?

– Jag tillhör en postfeministisk generation, som har utsatts en smula negativt av en extremfeminism när jag växte upp. Nu har pendeln slagit tillbaka. Jag vill ge min familj harmoni. I fortsättningen kommer jag bara att heta Margherita Amos.

Omvärlden och Milanos mode lär få svårt att glömma bort att hon är en Missoni.

Missoni - en familjehistoria

1921 Ottavio (Tai) Missoni föds i Kroatien.
1931 Rosita Jelmini föds i Golasecca, Italien.
1942 Ottavio Missoni tillbringar fyra år i fångläger i Egypten.
1948 Ottavio Missoni deltar i OS i London och blir 6:a på 400 meter hinder. Rosita Jelmini sitter i publiken.
1954 Ottavio och Rosita gifter sig och startar tillverkning av enkla trikåer och tröjor i en källare utanför Milano.
1953 Sonen Vittorio föds.
1956 Sonen Luca föds.
1958 Dottern Angela föds. Den första kollektionen presenteras.
1969 Amerikanska Vogues chefredaktör Diana Vreeland hyllar Missoni.
1973 Missoni är ett av sju modehus som tar initiativ till modevisningarna i Milano.
1981 Modehusets inredningslinje lanseras.
1983 Margherita Missoni föds.
1993 Angela Missoni signerar sin första kollektion och tar några år senare över den kreativa ledningen från Rosita.
2009 Rosita Missoni satsar på Missoni- inredda hotell.
24/6 2012 Margherita Missoni gifter sig med Eugenio Amos.
25/9 2012 Missonis och Lindex kollektion släpps den 25 september.