Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Så dricker du vin som experterna

Har du känt röda viner som i kombination med mat blivit knastertorra och fastnat vid tandraden?
Har du känt röda viner som i kombination med mat blivit knastertorra och fastnat vid tandraden? Foto: Kin Cheung/AP

Kanhända är det ett lyckligt sammanträffande. Men de viner vi suktar efter under årets mörkaste månader spelar väl med säsongens mustiga gastronomi.

Anledningen är tanniner – den av vinets olika byggstenar som bjuder lite extra motstånd – men som i gengäld ger vinet komplexitet, förstärker smakaromer och bidrar med lagringspotential.

Visst har du känt röda viner som i kombination med mat blivit knastertorra och närmast sandpapperslikt fastnat vid tandraden? Eller tvärtom – magin då rejält sträva viner plötsligt blivit sammetslena?

Det som i vinets värld benämns som tanniner är små fenolföreningar som bidrar med både struktur och strävhet. Dessa finns naturligt i vindruvans skal och utvinns när druvmusten jäser till vin. Att ett rött vin har en högre tanninnivå än vitt beror på att den röda druvmusten har en längre skalkontakt när musten jäser till vin. Att olika viner i sin tur har olika mycket tannin beror på tjockleken på druvans skal. Cabernet sauvignon, syrah, sangiovese eller nebbiolo med sina tjocka skal ger därför vin med tuffare tanninstruktur än vin på druvor från exempelvis pinot noir, merlot och gamay.

Själv kan du enkelt känna detta genom att skölja upp vin över framsidan på tänderna. Blir det torrt och läppen fastnar finns här gott om tannin. Om så är fallet ska du undvika chilihetta, beska och sötma i maten. Det gör att vinet upplevs ännu strävare och kombinationen blir torr och ogin.

Tanninvänner är i stället fett, salt och syra. I rätt kombination lyfts helheten och vinet upplev mindre strävt samtidigt som vinets frukt får ta plats. Viktigt att tänka på är dock den totala smakintensiteten. Ett fylligt vin serveras bäst till en lika smakintensiv måltid. På så sätt undviker du att vinet tar över maten, eller tvärtom. Vintersäsongen med dess grytor, gratänger och stekar är tanninvinernas givna drömsäsong – men man behöver inte ta det så långt. Ofta räcker det med att komplettera den planerade anrättningen med ett vinvänligt tillbehör som då agerar smakbrygga.

 

Dryckeslistan. Vecka 7

Tannintemat följer med in i veckans dryckeslista, där du hittar tanninrikt från Systembolagets fasta sortiment men också nyheter som lanseras den 20 februari.

 

Fem vinfavoriter:

1. Domaine Tempier Bandol Rouge 2012

Frankrike, Bandol • 246 kr • 75 cl • 14% • TS 90344 • Betyg 5

Rött. Vin från Bandol är närmast synonymt med tannin. Detta är en områdesklassiker med mourvedre-dominans. Tät sötmörk frukt, fylligt och med tuffa tanniner. Bra balans, men bäst mår vinet efter många år i källaren.

2. Epicure Wines Licis 2011

Spanien, Ribeira Sacra • 161 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 90515 • Betyg 4

Rött. Läskande spanjor som bjuder på hallonfrukt och rosparfym. Fyllig kropp och integrerade tanniner. Ett brett matvin som funkar lika bra till en kryddig chark­tallrik. Släpps den 20 februari, 1 200 flaskor.

3. Waterford Estate Cabernet Sauvignon 2011

Sydafrika, Stellenbosch • 189 kr • 75 cl • 14,5% • TS 92605 • Betyg 4

Rött. Fylligt och mörkfruktigt i bra balans. Liten violton och tydlig örtighet. Återhållsam stil och med strama tanniner. Servera till örtstekta lammracks. Släpps den 20 februari, 1 200 flaskor.

4. Passopisciaro 2012

Italien, Sicilien • 303 kr • 75 cl • 15,5% • SB 90401 • Betyg 4

Rött. Ett härligt jordgubbsläskande och nästan lite stenigt vin. Lagom struktur och snyggt integrerad alkohol. Servera till en ugnsbakad fågel, gärna med rökigt sidfläsk. Släpps den 20 februari, 240 flaskor.

5. Château Bouscassé 2009

Frankrike, Madiran • 121 kr • 75 cl • 14,5% • SB 2204 • Betyg 3

Rött. Med 50 procent tannat och sedan lika delar cabernet sauvignon och cabernet franc blir detta ett riktigt kraftpaket. Lufta vinet på karaff och servera till en fet, salt och syrlig middag!

 


 

 Två ölfavoriter

1. Brouwerij De Ranke Guldenberg

Belgien • 79:80 kr • 75 cl • 8% • TS 11802 • Betyg 5

En belgisk trippel blond med stora portioner av både humle och malt. Här finns halm och jäst, men framför allt drar smak och doft åt nybakat bröd. Balanserad beska och ett avrundat sött avslut. Släpps den 20 februari, 2 688 flaskor.

2. Lagunitas Brown Shugga

USA • 30:90 kr • 35,5 cl • 9,9% • TS 11865 • Betyg 4

En Lagunitastolkning av barley wine som bjuder på choklad, kaffe och torkad frukt. En härligt avrundande sötma – servera till salt ost eller söta chokladdesserter. Släpps den 20 februari, 21 000 flaskor.

Fakta. Vin med sträva tanniner

Klarar att lagras lång tid. Generellt klarar ett tanninrikt vin många år av lagring.

I unga viner upplevs tanniner oftast som tuffa och spretiga vilket beror på att tanninerna (fenolerna) svävar fritt som små partiklar i vinet. De fyller enkelt hela munnen och binder proteinet i vårt saliv, vilket ger en uttorkande känsla.

När vinet åldras bildar fenolerna kedjor som får en mindre reaktiv yta och därmed upplevs mjukare och mindre uttork-ande.Vid längre lagring kan tanninerna också ge en botten­sats, fällning – vilket inte är något konstigt.