Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Så håller ni kärleken vid liv i en lång relation

Så här ser det inte ut 365 dagar om året i ett parförhållande – men det går att jobba för att få fler passionerade stunder, menar experter DN talat med.
Så här ser det inte ut 365 dagar om året i ett parförhållande – men det går att jobba för att få fler passionerade stunder, menar experter DN talat med. Other: Alamy

Hur håller man kärleken vid liv och hur undviker man slentrian i sin parrelation efter många år tillsammans? Det finns råd som är viktigare än andra, medan en viss typ av beteenden innebär stor risk för att relationen ska spricka.

– Par som kommer till mig med sexuella problem har ofta stoppat för mycket i den känslomässiga avfallskvarnen och inte rensat ut. Överhuvudtaget är det viktigt att kunna lösa konflikter snabbt så att det inte ligger kvar saker och gror, säger Malena Ivarsson, socionom, auktoriserad klinisk sexolog och författare.

Hon pekar ut främst två viktiga komponenter för att hålla kärleken och lusten levande efter en lång tid tillsammans; tillit och att ge respons på partnerns känslor.

Malena Ivarsson rekommenderar att man talar med varandra – helst en gång i veckan – om sina drömmar, mål och planer.

Vikten av att samtala lyfts även fram i boken ”Guldbröllop: Om livslånga relationer” (Natur & Kultur 2013). Där har psykiatrikerna Clarence Crafoord och Gunnel Saxon Carfoord intervjuat 30 par som varit gifta i femtio år för att ta reda på vad som fått dem att hålla ihop.

– Det grundläggande är att hålla ett samtal i gång från första stund. Det är det viktigaste, säger Clarence Crafoord.

Han förklarar att det handlar om att ha en verklig dialog, där man visar intresse för varandra och bekräftar varandra. Det räcker alltså inte bara med vardagssamtal.

Inom vetenskapen finns inte särskilt mycket forskning kring vilka komponenter som kan bidra till den livslånga kärleken. Det var en anledning till att de båda psykiatrikerna skrev boken.

– Det finns väldigt litet skrivet om långa relationer på det här sättet. Vi skrev boken utifrån ett allmänintresse, säger Clarence Crafoord.

Enligt guldbröllopsparen är kärleken något outsägligt och svårförklarat. De hade svårt att sätta ord på vad det är som gjort att relationerna hållit så länge. De uttryckte det ”hemliga receptet” lite oväntat som – tur. Den de hade blivit förälskad i visade sig vara en bra person när kärleken djupnade och vardagen tog vid.

Hälften av dem beskrev kärlek vid första ögonkastet som något mycket betydelsefullt. Känslan hade varat hela livet, även om den hade bytt gestalt när den himlastormande förälskelsen avtagit.

Otrohet skadar tilliten, liksom att inte respektera varandra. 

Kroppskontakt var ytterligare en viktig ingrediens som alla poängterade, även om sexualiteten förändrades med åren.

– Upphör kroppskontakten upphör resten av den äktenskapliga samvaron, säger Clarence Crafoord.

Partnerns egenheter, eller olater, som att inte fälla ner toalettlocket, rapa högt eller smaska, kan bli ett växande irritationsmoment. Men bland guldbröllopsparen hanterades detta med – humor.

– Det blir ritualer i samvaron som man får något slags humoristiskt överseende med, annars får man ett döende förhållande och en livlös relation, säger Clarence Crafoord.

Paren lyfte också fram vikten av vänskap och att både ha egna och gemensamma intressen. Det var betydelsefullt att arbeta tillsammans mot ett mål, som att planera ett större projekt, en längre utlandsvistelse eller sköta om en sommarstuga.

Den största faran i ett förhållande var otrohet. Tio av guldbröllopsparen svarade att de aldrig ens hade kommit på tanken att vara otrogna.

Också Malena Ivarsson framhåller trohet som betydelsefullt.

– Otrohet skadar tilliten, liksom att inte respektera varandra eller visa förakt som är den allvarligaste signalen på att förhållandet är destruktivt. Förakt underminerar partnerns självförtroende, säger Malena Ivarsson, och hänvisar till en studie av den amerikanska psykologen John Gottman.

Han har undersökt vad som får par att hålla ihop respektive bryta upp och har skrivit boken ”Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation”.

Beteende som kan förgöra relationen är kritik, förakt, fördömande och likgiltighet, medan humor, bekräftelse och öppenhet inför den andres åsikter gör den starkare.

Att projicera negativa känslor på sin partner är en ytterligare en fara; som att komma hem och starta ett gräl när man har haft en dålig dag på jobbet. Något som Malena Ivarsson kallar känsloreglering.

– Alla översvämmas av svåra känslor ibland, men man har själv ansvar för hur man reagerar och kan inte lägga över det på en partner. Det är inte samma sak som att dela känslor eller att vara ledsen och behöva tröst, säger hon.

Läs också: Sex och samlevnad i en lång relation – så håller ni lusten vid liv

Större förändringar kan också hota en relation. Det kan vara tillfällen som när första barnet föds, under småbarnsåren eller när barnen flyttar hemifrån. Även pensionärslivet kan bli en påfrestning då man plötsligt ska vara hemma med varandra hela dagarna.

– Man får försöka att inte ha så mycket motstånd mot förändringar annars blir det smärtsamt. Livet ändrar sig hela tiden, säger Malena Ivarsson.

Hälsan är en riskfaktor som kan påverka förhållandet negativt främst på äldre dagar. Men samlivet för dagens 70-plussare verkar bara bli bättre jämfört med tidigare generationer. Det visar statistik från den så kallade H70-studien om äldres hälsa och välbefinnande.

– Det är en väldigt frisk och pigg generation och det innebär att även relationerna blir bra, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Agecap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet som genomfört studien.

I förra undersökningen av kvinnor och män födda 1930 uppgav en majoritet att de levde i mycket lyckliga äktenskap. Allt tyder på att de födda 1944 är ännu mer tillfreds med såväl sexliv som äktenskap, enligt Ingmar Skoog.

– Sexlivet när man är gammal påverkas av många faktorer, vilket inte är konstigt. Men den stora majoriteten är mer nöjd i dag än förut, säger han.

Även om lusten finns kvar sjunker den fysiska förmågan med åldern och kärleksakten kan kräva såväl förståelse som tålamod. Det är vanligt med erektionsproblem hos män och torra slemhinnor hos kvinnor, men mycket går att lösa med olika hjälpmedel och potensmedel som Viagra.

– Trygghet och tillit gynnar sexlivet; det måste inte bara vara nytt och spännande eller det vi förknippar med samlag. I stället kan det räcka med blickar, beröring, kyssar och att ligga nakna tillsammans. Vissa säger; det är inte sexet jag saknar utan ömheten, kramarna och hudkontakten”. Det är viktigt att tänka på, säger Malena Ivarsson.

11 goda råd för att hålla kärleken vid liv 

1. Gemensamma intressen. Planera saker tillsammans och utveckla gemensamma intressen. Det är också viktigt att odla egna intressen som kan berika relationen. 

2. Beröring. Sex är betydelsefullt för att kärleken ska hålla. Men glöm inte närheten i vardagen, som att ge varandra en puss innan ni går till jobbet på morgonen och att kramas ofta.

3. Rensa känslomässiga avfallskvarnen. Låt inte gamla konflikter ligga och gro. Se till att prata ut ordentligt om det är något viktigt som stör. 

4. Ta ansvar för dina känslor. Alla översvämmas av svåra känslor ibland, men man har själv ansvar för hur man reagerar och kan inte lägga över det på sin partner. 

5. Återkoppla. Se de positiva sidorna hos din partner och ge respons på dennes känslor. 

6. Var beredd på förändringar. Livet ändrar sig hela tiden. Försöka att inte ha så mycket motstånd mot förändringar för annars blir det smärtsamt. 

7. Överraska. Låt inte livet som par bli förutsägbart. Överraska varandra med roliga saker och våga vara spontana.

8. Ha egen–tid med varandra. Tala med varandra helst en gång i veckan om era drömmar, mål och planer. 

9. Var romantiska. Bjud ut din partner på en dejt, laga hens favoritmat eller uppvakta med en bukett rosor på en trist måndag. Att göra saker som när ni var nykära håller romantiken vid liv.

10. Ha humor. Ha överseende med varandras egenheter och försök se dem från den humoristiska sidan. 

11. Vårda er vänskap. Ni ska ha roligt och trivas ihop i många år.

Källor: Malena Ivarsson, ”Guldbröllop: Om livslånga relationer”, Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation”.

Äldres samliv i siffror

H70-studien vid Agecap startade 1971 och har sedan dess undersökt 70-åringar från olika födelseår. Materialet ger viktig information om sjukdom och hälsa, samt en möjlighet att identifiera riskfaktorer för exempelvis demens och därmed öka chansen för ett friskare åldrande.

Studien visar att dagens pensionärer reser mycket mer, är mer utåtriktade och har mer och bättre sex än tidigare generationer. Andelen sexuellt aktiva 70-åringar hade ökat från 47 till 66 procent hos män och från 12 till 34 procent hos kvinnor mellan åren 1971 och 2000.

Källa: Göteborgs universitet