Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/sa-tar-du-den-perfekta-selfien/

LIVSSTIL

Så tar du den perfekta selfien

Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Matt Rourke/AP
Bild 3 av 3
Foto: Science Photo Library

Sex av DN:s fotografer har nominerats till Årets bild. DN Lördag bad dem om tips för att lyckas med den svåraste fotograferingen – när du ska fota dig själv.

Jonas Lindkvist: Variera dig!

Som fotograf är en av de största utmaningarna att variera bilder du tar.

Upprepningar gör att bilderna blir tråkiga hur vackra motiv du än må ha. Detta gäller även selfies. Därför gillar jag selfies med variation och selfies som berättar lite extra om platsen, situationen eller känslan när bilden tas. För att ta denna typ av bilder så bör du ha tänkt ut bilden innan den ska tas. Det kan vara enkla saker som att ha en lugn bakgrund: inga flaggstänger som sticker ut bakom ditt huvud. Eller en sån sak som att ha mobilen redo när det är läge för en bild.

Nästa steg kan vara att ta selfien mitt i en händelse. Detta kommer kräva att du har lite extra koll på hur bilden ska tas rent tekniskt, men det är lätt att öva på. Har du bra koll på din mobilkamera så ökar möjligheter till bra bilder. Dels genom att du blir snabbare men också att du vet vad du kan förvänta sig bildmässigt av en situation. Se bara till att fotograferandet inte tar över händelsen, då begränsas bildmöjligheterna enormt. Du vill ju inte förstöra en fin händelse för dig själv och andra.

Om jag ska ge dig ett tips som verkligen kommer ta dina selfies till en ny nivå så är det att skaffa en liten självutlösare till mobilen. Den kostar ungefär 100 kr och med den kan du ta selfies med mobilen på längre avstånd än en armlängd.

Då kan du ställa upp mobilen några meter bort, fästa den i taket, lägga den på golvet eller var som helst och sen ta bilder med en helt annan variation än du kan om du håller mobilen i handen.

Läs mer: Sex DN-fotografer nominerade för Årets bild

Eva Tedesjö: Släck lampan!

Det bästa ljuset är ofta att släcka lampan. Taklampa och ljusrör blir osmickrande på bild. Stäng av blixten på kameran och använd dig av det befintliga ljuset i stället, till exempel nära ett fönster. Om det är ont om dagsljus, ta det som finns till hands, ficklampa, cykellampa, ja vad som helst.

Leta efter en ren miljö. Om bakgrunden är för rörig kan den ta över hela bilden.

Testa vad som fungerar bäst för just det här tillfället, liggande eller stående bild. Vill du titta in i kameran så fäst blicken på linsen i stället för displayen.

Ta massor av bilder och justera både dig själv och hur du håller kameran lite för varje knäpp. Då vet du inte exakt vad du fotar och förhoppningsvis blir du glatt överraskad av resultatet. Experimentera, undersök och ha kul!

Paul Hansen: Har du sett ljuset?

Foto: Anette Nantell

Ordet fotografi betyder ”att rita med ljus” och i all fotografering gäller det att tänka på ljuset. Var kommer det ifrån? Vart är det på väg? Studsar det mot något?

Det är som att ha bollsinne.

Vid porträttfotografering är ljusets karaktär det första jag tittar efter. Ett bra grundtips är att, om det är soligt, hitta en belyst fasad och ställa motivet mittemot. Husväggen blir som en stor reflexskärm som ger en mjuk av motivet. Vid porträtt är viktigt med en bakgrund som är lugn och harmonisk.

Ibland kan det vara en fördel att ta bilden lite från ovan. Det är då lättare att få en lugnare bakgrund och när man sträcker upp ansiktet minskar risken att eventuella dubbelhakor markerar oönskad närvaro.

Anders Hansson: Du måste inte ta selfien själv.

Jag är ingen fan av selfies och väljer därför att se det som ett självporträtt. Undvik ankläppar och att försöka se snygg ut. Det blir bara fånigt.

Försök att få med lite luft, dvs miljö. Ha ljuset framför dig, inte bakom och inte rakt uppifrån. Även om jag gillar miljö så undvik plottrig bakgrund för det stjäl uppmärksamhet från huvudmotivet, alltså dig. Låt gärna någon annan ta bilden för om du är för nära kameran förvrids proportionerna och din näsa blir för stor.

Läs mer: DN:s fotograf tipsar: ”Bilderna får vara skitiga och oskarpa”

Lotta Härdelin: Be en främling om hjälp

Foto: DN

Jag är en urusel selfiefotograf, förmodligen mest av den anledningen att jag översköljs av en obehagskänsla när jag tafatt sträcker ut armen och försöker fånga min generade uppsyn på mobilskärmen. Jag siktar fel och när jag vill komponera om bilden så att ansiktet hamnar i bild tappar jag bort mig själv och får börja om.

Bästa selfiebilden är ett samarbetsprojekt som involverar förbipasserande. Ta chansen och lyft blicken från din skärm, ta kontakt med en främling och be om  hjälp, då blir ditt porträtt fint och du kanske lär känna en ny människa.

Eller så blir du av med telefonen, och då är det bra om du har säkerhetskopierat innehållet innan du gav dig ut på ditt fotouppdrag.

Roger Turesson: Ta bort växten som sticker upp ur huvudet

Foto: Roger Turesson

Tänk även på bakgrunden om du ska ta ett snyggt självporträtt med mobilen. Den ska vara lugn och inte ta uppmärksamhet från ditt ansikte. En växt eller något annat störande föremål som sticker upp bakom huvudet kan vara helt förödande för slutresultatet.

Välj till exempel en bit av en vägg som är ren från tavlor och annat men också som har en bra färg. Idealet är om den matchar dina kläder och hudtoner.

Har du har en mobiltelefon med porträttläge så använd detta, eftersom det ger ett kortare skärpedjup vilket gör bakgrunden oskarp och ditt ansikte lyfts fram på ett fint sätt.

Läs mer: DN:s fotografer tipsar om bästa bilden

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt