Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

”Sexualbrottet berörde mig mest”

Dona Hariri vill nå ut med juridik till ungdomar.
Dona Hariri vill nå ut med juridik till ungdomar. Foto: Johan Bergmark / UR
Nyutexaminerade juristen Dona Hariri älskar ordning och reda, och lag och rätt. Fyra onsdagar framöver lotsar hon ungdomar genom juridiken i nya UR-programmet ”Justitia”.

Du debuterar i veckan som programledare i ungdomsprogrammet ”Justitia”, som bygger på autentiska brottmål. Vilket fall berörde dig mest?

– Sexualbrottet. Det krävs så mycket av unga tjejer som har blivit sexuellt ofredade eller våldtagna. De måste gå igenom varenda liten detalj igen i rättegången, och frågorna är väldigt tuffa.

I programmet råder du ändå alla att anmäla. Varför då?

– Eftersom det inte löser något att inte anmäla. Det är viktigt att få brott utredda. Men brottsoffren måste erbjudas hjälp innan de går in i rätten, så att de är bättre förberedda på vad som ska komma. Vikten av ett bra målsägarbiträde är också central.

Vilken är din viktigaste målsättning med programmet?

– Att nå ut till ungdomar och på ett enkelt sätt tydliggöra juridiken, som är en så central ramsättare i våra liv.

Hur är det att själv vara ung tjej i juristbranschen?

– Jag har tidigare praktiserat som ensam kvinna på en arbetsplats med bara manliga advokater. Ofta är det så det ser ut. Som ung kvinna är det en utmaning att kräva respekt. Man måste våga tro på sig själv och ta plats.

Förutom ung och kvinna så är du invandrare. Har du känt dig diskriminerad på grund av det?

– Det har hänt. När jag ville söka till juristlinjen blev jag avrådd eftersom det var ”så svårt”. Jag fick frågan om ”mitt språk räckte till”.

– På jobbintervjuer pratar nästan alla om etnicitet och religion.

Som gymnasieelev skrev du barnboken ”Kärleken och jag”, där vinsten skänktes till krigsdrabbade barn. Berätta mer om det!

– Min familj fick lämna sitt hemland Irak under kriget på 80-talet. Jag föddes som flyktingbarn i Iran och kom till Sverige när jag var tre. Mamma gav alltid vuxna och tydliga svar på mina frågor om varför vi inte kunde åka tillbaka. Jag växte upp med hennes berättelser. Att skriva boken var kanske ett sätt för mig att bearbeta dem.

Andra Googleträffen på dig är ett foto på dig och finansminister Anders Borg. Hur kommer det sig?

– Jag var i Almedalen med organisationen ”Kvinna till kvinna”. Vi drev kampanjen ”Kärleksbomba”, som gick ut på att visa solidaritet med kvinnorättsaktivister ­genom att skicka dem kärlekshälsningar.

– Jag ville få med politiker i kampen och när jag såg Anders Borg på gatan presenterade jag mig. Han tyckte att kärleksbombning var en utmärkt idé och ställde upp på ett kort.

Dona Hariri

Ålder: 24 år.

Bor: Andrahandslägenhet i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Gör: Nyutexaminerades som jurist i mars. Är nu arbetssökande och jättesugen på ett jobb som biträdande jurist någonstans.

Aktuell med: Programledare i UR:s nya ungdomsprogram ”Justitia”. Program­serien tar upp de vanligaste ungdoms­brotten. I fyra avsnitt får tittarna följa autentiska fall från brott till straff. Sändningsstart: onsdagen den 13 augusti klockan 22.00 i SVT 1.

Social samvaro

Jag vill inte vara ensam, jag är sällskapssjuk, så jag träffar mina vänner vid något vattendrag. Vi har med oss goda ostar och något gott, kallt att dricka. Sedan pratar vi, bara pratar. Om vad vi har gjort i veckan och om vad som händer i våra liv.

Lugn och ro

Jag älskar att ta det lugnt. Att sola i en backe eller glida runt i stan. Att kunna göra det är något nytt. Jag har studerat så länge. Jag pluggade varje dag, jag hade inga helger. Det här är min första lediga sommar på åtta år.

Brodera

Mormor, som bor i Göteborg, lärde mig att brodera i julas. Tidigare har hon även lärt mig att sticka och virka. Nu har hon gett mig ett broderi som jag gärna sätter mig med på söndagskvällarna. Det är en duk med en stor skissad blombukett på och jag har köpt tråd i passande färger.