Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Stereotyp fantasy

Hur progressiv är fantasyserien ”Game of thrones”? Männen slåss och kvinnorna är antingen madonnor eller horor.
Hur progressiv är fantasyserien ”Game of thrones”? Männen slåss och kvinnorna är antingen madonnor eller horor. Foto: HBO

Fantasyberättelsen ”Game of thrones” har blivit vårens verklighetsflykt. I tv-serien är männen krigare och kvinnorna horor eller madonnor. Sexism förklädd till fantasy – eller oskyldig underhållning?

Trollkarlar, varulvar, drakar och vampyrer har tagit ett allt starkare grepp om populärkulturen under 2000-talet. Under våren är det tv-serien ”Game of thrones” som fått oss att fly in fantasins värld. Serien baseras på romanserien ”Sagan om is och eld” av George R.R Martin. Handlingen utspelar sig i ett slags medeltid där uppdelningen mellan könen är att männen är stora krigare och kvinnorna är prostituerade eller madonnor. Något som lett till en diskussion om huruvida ”Game of thrones” är sexistiskt:

– Det finns massor av feministisk fantasy, så det handlar inte om genren i stort, utan att det ska finnas utrymme att kritisera innehållet. Serien är inte bara sexistisk, med sina tydliga könsroller och framför allt mängden av prostituerade som normaliseras och glorifieras, utan framför allt rasistisk, då avsaknaden av annat än vita människor är stor, säger Kakan Hermansson, programledare och radioröst.

– När fantasy blir trendigt så ska alla vara med och skärskåda genren. Det är motsägelsefullt att söka efter realism, njut av storyn i stället. Jag läser bara fantasy och gör det med skygglapparna på, säger Kodjo Akolor, radioprofil och panelmedlem i ”Tv-cirkeln”, tv-magasinet efter varje avsnitt ”Game of thrones”-avsnitt i SVT.

I onsdags bjöd panelen in journalisten Teresa Axner för att reda ut begreppen.

– Martin hävdar att han har skrivit om en sexistisk värld. Men jämför serien med exempelvis ”Mad men”. När Mad Men-karaktären Joan blir våldtagen av sin fästman får man som tittare se hennes verkliga person och vad hon känner. Det mötet finns inte i ”Game of thrones”, menade Axner.

Malin Alkestrand doktorerar i fantasy-litteratur vid Lunds universitet:

– Att skildra en värld styrd av ett patriarkat är inte sexistiskt i sig. När Daenerys Targaryen i ”Game of thrones” blir våldtagen på sin bröllopsnatt och sedan lär sig ta makten i sovrummet, hittar hon då sin egen sexualitet eller gör hon bara sin plikt?

Alkestrand menar att genren har en stor pedagogisk potential.

– Sensmoralen mellan ont och gott är ofta tydlig och kan användas för att diskutera könsroller och jämställdhet i dag. Genom att ta del av en fantasivärld så ser vi både fördelar och nackdelar med vårt eget samhälle. Fantasy kanske inte har svaren men det väcker frågorna.

Den andra säsongen av serien börjar visas i Sverige den 2 maj i Canal +.