Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/studio-dn-6-april-fem-minuters-principen-hjalper-dig-att-borja-springa-igen/

LIVSSTIL

Studio DN 6 april: ”Fem minuters-principen hjälper dig att börja springa igen”

Ute på en löprunda igen, efter vintern.
Foto: Anna-Lena Mattsson

Pandemi och årtiondets kallaste vinter har fått många att både ställa in gymmandet och lägga löparskorna på hyllan. Men hur kommer man igång igen? I Studio DN berättar reporter Emma Bouvin om experternas bästa tips – som alla kan använda sig av oavsett träningsnivå.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Bästa tipsen för att börja springa – igen
0:00 / 15:43

Har du dragit på dig löparskorna ännu?

– Ja, det har jag faktiskt. Det känns bra för det var i går och då slipper jag springa i dag! I normala fall gillar jag ju inte alls att springa. Och när det kommer en massa snö går det ju inte att springa. Jag la av med all träning under vintern och det har varit trögt att komma igång igen.

Var det därför du letade upp en träningsexpert?

– Ja, jag har pratat med Lovisa ”Lofsan” Sandström, som jobbar med personlig träning och har skrivit en bok om löpning för kvinnor. Hennes bästa råd, som jag testade igår, är fem minuters-principen. Den går ut på att man får gå hur mycket man vill bara man börjar springa var femte minut och springer så länge man orkar. Målet är vara ute i 30 minuter varje gång och tanken är att man långsamt ska märka att man får bättre och bättre kondition. Det är en snäll metod. Det viktiga är att faktiskt komma ut. Sedan kan man försöka göra åtminstone några pulshöjande insatser under passet.

Hur gör du för att hålla motivationen uppe?

– För mig handlar det om att bestämma sig. Att säga till sig själv att ”nu ska jag springa på tisdag”. Då kliver jag upp på morgonen och tar på mig träningskläderna. Bara den lilla motivationen hjälper mig. Sedan försöker jag hitta olika målbilder, säger till mig själv att jag kan gå mesta tiden, springa fram till en viss plats och så vidare. Det är inte bra att gå ut för hårt, det viktiga är hålla sig skadefri och bygga upp konditionen långsamt. Sedan är det faktiskt kul när man börjar komma in i det. När man märker att man orkar mer, kan springa en sträcka på kortare tid och att det inte är lika jobbigt längre att springa efter småbarnen hemma.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Bästa tipsen för att börja springa – igen
0:00 / 15:43

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Expertens bästa tips till hur du börjar springa – igen