Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Tänk på det här när du reser utomlands

Det är förbjudet att mata duvorna på Markusplatsen i Venedig.
Det är förbjudet att mata duvorna på Markusplatsen i Venedig. Foto: imago stock

Vill du slippa obehagliga överraskningar på utlandsresan – se till att vara försäkrad och läs på om landets kultur. Att bryta mot sedvänjor kan stå dig dyrt.

Vår oroliga omvärld har inte dämpat svenskarnas reslust, vi reser som aldrig förr och räds varken naturkatastrofer eller terrordåd. I stället är det sjukdom eller att bli rånad som oroar mest, enligt en Sifo-undersökning av resebolaget Ticket. Att tappa bort bagaget eller få med sig vägglöss hem är annat vi vill undvika. 

Det finns en faktor till som kan förstöra reseupplevelsen som många kanske inte tänker på: att bryta mot ett lands kultur. Handlanden som vi i Sverige ser som harmlösa, till exempel att dricka alkohol eller mata duvor, är i vissa länder förbjudet. Klädsel kan också ge problem, ofta handlar det om att skyla sig vid besök på religiösa platser. 

Kan man som turist råka illa ut om man bryter mot ett lands normer?

– Ja, speciellt om man är i ett land där kulturella brott är straffbara som att kritisera monarkin eller ifrågasätta regeringsskicket, säger Patric Nilsson, pressansvarig på Utrikesdepartementet (UD), och ger ett självupplevt exempel från en resa till Indien:

Han hade stannat för att ta en klunk vatten under en power–walk i en park, gurglade sig och spottade ut lite vatten på marken. När han skulle fortsätta gå blev han stoppad av landets sedlighetspolis. 

– Konstaplarna frågade varför jag hade spottat på gudabilderna som fanns på en mur där jag hade stannat. Det visade sig vara förbjudet, säger Patric Nilsson som fick betala böter för tilltaget.  

Han lärde sig också en läxa: att alltid hålla sig uppdaterad om vilka lagar och sedvänjor som gäller i ett land.

Svenskar som hamnar i knipa utomlands vänder sig ofta till Sveriges ambassad för att få hjälp. Borttappade pass eller pass där giltighetstiden har gått ut hör till de vanligaste ärendena. Liksom att be om pengar för att kunna åka hem till Sverige. Ibland gäller det allvarliga och tragiska händelser som sjukdomar, olyckor eller dödsfall. 

Det finns en övertro på att svenska myndigheter hjälper dig när du är utomlands. Men man måste inse att det är lagen i det land man befinner sig i som gäller.

UD:s möjligheter att hjälpa nödställda svenskar är dock ganska begränsade, vilket många inte är medvetna om. Den vanligaste missuppfattningen gäller pengar.

– Det finns en övertro på att svenska myndigheter hjälper dig när du är utomlands. Men man måste inse att det är lagen i det land man befinner sig i som gäller, säger, Patric Nilsson.

Läs mer: Erik Ohlsson: Moralen kan ge turisten besvärlig överraskning 

I första hand försöker UD få personen att själv hitta en lösning. Att ge ekonomiskt bistånd sker i sista hand och vanligen bara i akuta situationer som vid sjukdomsfall. Dessutom omprövar UD regelbundet beslutet och den drabbade slipper inte undan kostnader.  

– Vi kräver tillbaka utlägg av den som har fått hjälp. Man får sedan en faktura av oss och om man inte betalar efter en påminnelse går ärendet till kronofogden. 

I det populära resmålet Thailand kostar en ”overstay” runt 300 Bath per dygn.
I det populära resmålet Thailand kostar en ”overstay” runt 300 Bath per dygn. Foto: Leif R Jansson / TT

– Vi kan heller aldrig använda ekonomiskt bidrag för att exempelvis betala en hotellräkning eller någons böter för en ”overstay”, då visumet har löpt ut, utan det är en skuld som tickar på för den enskilda personen, upplyser Patric Nilsson.  

I det populära resmålet Thailand kostar en ”overstay” runt 300 Bath per dygn. Den som inte kan betala skulden när det är dags att åka hem riskerar i värsta fall fängelse, enligt UD. 

Ett stort antal svenskar åker hemifrån utan en reseförsäkring och söker sedan hjälp hos UD när olyckan är framme. Något som kan bli väldigt dyrt för den drabbade. I vissa länder kostar det flera tusen kronor per dygn att ligga på sjukhus, och ett ambulansflyg till Sverige kostar mellan 500.000 kronor och 1 miljon. 

Läs mer: Peter Loewe: Ständig kamp mot halvnakna turister som bryter mot reglerna 

– Jag har hört så många som säger: vi behöver ingen försäkring för vi ska bara vara vid hotellet. Men det kan hända olyckor där också och ska man åka på mer äventyrliga resor och djuphavsdyka eller klättra i berg på resan måste man ha en tilläggsförsäkring, säger Patric Nilsson.  

Det är heller inte självklart att en svårt sjuk eller skadad person flygs hem till Sverige, inte ens inom EU, om det finns adekvat vård på plats eller i ett grannland. 

När det gäller dödsfall betalar myndigheten varken begravning eller hemtransport av den avlidne utom i undantagsfall – och då som ett lån.

– Vi kan gå in med bidrag för en begravning på plats som vi fakturerar dödsboet, säger Patric Nilsson. 

För en utvandrad svensk är reglerna ännu hårdare. Dit räknas alla som har varit utanför Sveriges gräns längre än ett år. För att få konsulär hjälp måste man vara bosatt i Sverige och ha permanent uppehållstillstånd, det räcker inte att bara ha en adress kvar i Sverige.

Det här behöver du tänka på när du reser

Med sunt förnuft klarar man sig långt, men länder som inte har stor vana av turism ställer större krav på hänsyn. Här är några exempel på uppförandekoder i världens länder, vissa mer eller mindre allvarliga.

 

Klädsel: Klädkoderna skiljer sig mellan länder och i vissa sammanhang kan det vara skriftligt regelfört hur man ska klä sig. Generellt är kortbyxor i många tillfällen helt fel, likaså korta kjolar som slutar ovanför knäna. Många länder förutsätter att man inte klär sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande. I flera muslimska länder bör kvinnor täcka sitt hår.

 

Vett och etikett: Tänkt på hur du tilltalar personer, att använda bara förnamn kan anses oartigt. Att titta någon i ögonen kan ibland uppfattas som brist på respekt. I vissa buddistiska länder är det tabu att röra vid en persons huvud, på både barn och vuxna. I vissa länder är det bra att undvika gesten tummen upp, som i Australien där det kan uppfattas som ”ta dig i ...”. Att skräpa ner eller tugga tuggummi offentligt är ett lagbrott i Singapore och den som matar duvor på Markusplatsen i italienska Venedig kan räkna med några hundra kronor i böter.

 

Shopping och restaurang: Ska man ge dricks? Australien och Nya Zeeland är exempel på länder där man inte behöver ge dricks på restaurang. Motsatsen är dock vanligast och tänk på att för många inom servicenäringen kan dricksen vara den enda inkomstkällan.

 

Religion: I buddistiska länder tar man av sig skor och strumpor samt täcker axlar och knän vid tempelbesök. Fötterna betraktas som orena och får inte vändas emot personer eller Buddha-figurer. Vid besök i katolska kyrkor ska man inte vara baraxlad eller bära kortbyxor. Ibland kan det vara skillnad på var kvinnor och män får röra sig på heliga platser och i helgedomar. Under den muslimska fastemånaden Ramadan ses det som en självklarhet i flera muslimska länder att utländska medborgare som inte är muslimer respekterar högtiden. Det kan till exempel vara förbjudet att äta, dricka eller röka på offentlig plats under den tid då muslimer fastar.

 

Fotografering: Fotografering på allmän plats är tillåten i de flesta länder, men det kan ändå vara bra att undvika att fotografera militära och andra särskilt känsliga anläggningar. I vissa länder är det förbjudet att fotografera regeringsbyggnader och ambassader. Det kan även vara bra att tänka efter vad man väljer att publicera på sociala medier. I Förenade Arabemiraten är det är inte tillåtet att publicera något som kan uppfattas som kränkande  eller som skadar anseendet hos landet, dess ledarskap, myndigheter och symboler.

 

Politik: Att kritisera monarkin eller ifrågasätta regeringsskicket är straffbart i vissa länder. Det kan ge problem vid kontakt med befolkningen som riskerar att få säkerhetstjänsten på sig. Angivare kan finnas överallt. Exempel på länder där man bör tänka sig för är Nordkorea, Kuba, Kina och Burma. Att skämta eller säga något negativt om kungafamiljen i Thailand är olagligt och kan ge fängelse. 

 

Glöm inte försäkringen: Planerar du att stanna längre än 45 dagar behövs oftast en utökad reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag innan du reser för att få veta mer. 

 

Källor: Allacharterresor.se, ”Världens etikett – resenärens guide till gott uppförande” av  Michael Powell, Resia, Läs&Res, Svenska ambassaden i Förenade Arabemiraten med flera.