Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Tv-serierna som påverkar ditt liv

En tv-serie är den perfekta underhållningen. En säsong är längre än en film, men med naturliga ställen att ta paus efter varje avsnitt. Men serien slutar inte alltid när sista avsnittet tagit slut. Här är tv-serierna som påverkar ditt liv. Om du inte sett dem: kryp ned, tryck play och förberd dig på vad som komma skall.

Serier som påverkar din stil
"Sex and the city" - Serien har påverkat främst mode och trender men också livsstil, och den har kommit att bli som en slags husbibel. Varje gång du blivit dumpad, eller själv dumpat, är en genomgång av "Sex and the citys" sex säsonger allt som behövs för att vara ute på banan igen. Du blir sugen på nya vackra kläder, uteliv och samvaro med de närmsta vännerna, för tillsammans är du, Carrie, Charlotte, Sam och Miranda oslagbara.

"Entourage" som handlar om skådisen Vince (Adrian Grenier) och hans liv och karriär, har en hel del likheter med "Sex and the city", men den har inte haft samma genomslagskraft. Serien är delvis baserad på Mark Wahlbergs liv som ung skådespelare på väg mot sitt stora genombrott i Hollywood. Vince är omgiven av en skara bardomsvänner som följer honom i varje steg han tar.

"Mad men" - Serien om reklambyrån "Sterling and Cooper" som gjorde entré i Svenska TV-rutor 2007-2008 och nu är inne på säsong tre, gjorde att många sprang till vintageaffären för att leta 50-60-tals outfits. Serien har påverkat reklambranschen avsevärt, påstår flera amerikanska och svenska reklambyråer och några har gått så långt att de börjat klä sig som karaktärerna i serien.

Du får också passa dig så att du inte börjar röka "Lucky strike" (vilket de röker i varje scen i serien) samt ta en whiskey mitt på dagen på kontoret. För så går det till, de är snygga, de röker, de vaknar, de tar en whiskey, de spånar på idéer, de tar en cigg, de har sex, de tar en cigg, de tar en whiskey sen somnar de.

Serier som påverkar dina relationer
"In treatment" - Psykologen Paul Weston (Gabriel Byrne, som vunnit en Golden globe för rollen) träder in i vardagsrummet. Efter ett avsnitt "In treatmeant" kan du, på gott och ont, hitta dig själv i tv-soffan sitta och analysera dig själv. Hur hamnade jag här? Upprepar jag samma mönster om och om igen? Vilken roll har jag i mitt förhållande?

På S:t Lukas psykoterapi-mottagning i Stockholm har det varit stort tryck under hösten, sedan "In treatment" började sändas i Sverige. ”Medias bild av psykoterapi har stort inflytande över våra val och vårt förhållningssätt. En bra och inspirerande serie som diskuteras i alla möjliga sociala sammanhang leder i sig antagligen att acceptansen ökar för att söka hjälp”, menar Bodil Thiberg, leg psykoterapeut på S:t Lukas.

"In treatment" (som ännu inte fått någon jobbig svensk titel) utspelar sig i ett och samma rum nästan hela serien. Paul Weston tar emot sina patienter i sin soffa och patienterna berättar vad de varit med om, utan att vi lämnar rummet. Det är lite som att läsa en bok, du får själv bestämma hur det som händer ser ut i ditt eget huvud. Bra hjärngympa!

Serier som påverkar dina utbildningsval
"CSI" - sällan har utbildingssiffrorna skjutit så i höjden. Kriminologi blev dödspopulärt i samband med att "CSI - crime scene investigation" började sändas år 2000. Många föll för den häftiga grafiken och den genomträngande obehagliga detaljrikedomen. Olika linser på kameran ger olika känslor för seriernas olika spinn offs - grått ljus för föregångaren det instängda nattpaset i "CSI Las Vegas", gult för det varma, kvämiga "CSI Miami", och kallt blått för innegänget i "CSI New york".

"Cityakuten" & "Greys anatomy" - En liknande påverkan hade läkarserierna på läkarutbildningen. Under slutet av 90-talet kom ett helt gäng serier som utspelade sig på sjukhus, "Cityakuten" (ER), "Greys anatomy", "Chicago Hope", "House", "Scrubs" och "Nip/Tuck". Det finns till och med en kandidatuppsats som visar att en hel del studenter som väljer läkaryrket påverkas av serier som "Cityaktuen" och "Greys anatomy".

Enligt undersökningen tycker eleverna att den verkliga läkaren är slö, oinspirerad och tråkig medan läkaren i tv-serierna är kreativ, fartfylld och engagerad. I princip alla som uppgav att de ville bli läkare i undersökningen berättade om hur viktigt serien "Cityakuten" var för dem, att den influerade och inspirerade dem i deras yrkesdröm.

Men det måste vara en viss glamour över det hela, för man kan inte hitta några direkta uppsvingar i utbildningsstatistiken när den svenska showen "Sjukan" med Ulf Brunnberg, Björn Gustafson och Lasse Lindroth visades på 90-talet.

Serier som påverkar vad du tror på
"Arkiv X" - Övernaturliga fenomen och ufon var något vi på ett läskigt sätt introducerades till när "Arkiv X" hade premiär i TV-rutan 1993. Clas Svahn, journalist på DN.se, författare till boken ”Möten med det okända” och ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige, tror att "Arkiv X" hade en stor inverkan på vad människor tillät sig att tro på och inte.

I boken skriver han att det inte bara är det okända som skrämmer oss utan också hur serien beskriver hur det finns en elit som försöker få kontroll över folket och undanhålla historiska skeenden från befolkningen. Och det är inte folkvalda politiker - det är okända män i svarta kostymer som styr och ställer och bestämmer vad vi får veta och inte. "Arkiv X" skapare Chris Carter har gång på gång fått intyga att det serien tar upp inte grundar sig på verkliga händelser. "Arkiv X" grundar sig ofta på historiska händelser eller på händelser som är nutida folklore och som finns i vårt allmänna medvetande. Det är det som gör serien så läskig.

Serier som får dig att vilja skaffa ett stamfik och hänga där hela tiden
"Seinfeld", "Skål" & "Vänner" - "Seinfeld" startade det hela med dinern Monk's Café och "Skål" (Cheers) med baren vid samma namn (Cheers). "Seinfeld gänget" hängde på Monk's i tid och otid och både åt, drack kaffe, diskuterade relationer, träffade folk och gjorde alla möjliga tokiga saker. Fik-trenden satte sig ordentligt när ”Central perk” introducerades med "Vänner" (Friends) 1994. Fiket är den naturliga mötesplatsen i serien, som att sitta i ett vardagsrum men med fler möjligheter eftersom vem som helst kan komma in när som helst. Det enda problemet för en vanlig människa är att hinna med allt det där andra, tvätta, laga mat, jobba...

Vad tycker du? Saknar du någon TV-serie? Fyll på i kommentarsfältet nedanför!

Läs mer: