Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
10 av de 18 juldrycker som Alf Tumble tipsar får det allra högsta betyget (5). Från vänster Mailly Grand Cru Champagne Blanc de Noir, Cave de la Reine Jeanne Crémant du Jura Rosé Brut, Schwarz The Butcher Pinot Noir 2016, Rkatsiteli Qvevri 2015, Château de Brézé (från Pompette låda #21), Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 1985 och Stockholms Bränneri Pink GinColombo. Liggande: Justino Madeira 5 Years Old Medium Dry NV, Katzenhütte Glühwein samt Norrtelje Brenneri Roslags Äppelglögg Stark.

Julens bästa drycker: Vin, bubbel, sprit och glögg

Här är julens bästa drycker – på julbordet, till glöggfikat eller under granen. Alf …

Kalkonen är given på ett brittiskt julbord.

Merry Christmas – nu firar vi brittisk jul

DN:s Jens Linder drömmer om att fira brittisk jul – för det verkar så mysigt. På menyn …

Jens Linder: Traditioner med mycket gemensamt

Therese Elgquist har skrivit flera kokböcker om växtbaserad matlagning.

Experten tipsar: Så fixar du en vegansk nyårsmeny

Får du veganer som gäster på nyår, och är osäker på vad du kan laga? Therese Elgquist, …

Elin Peters: Unikt att Nobelfestens huvudrätt baseras på rotfrukter

Här är julgodiset med och utan palmolja

Enorma arealer regnskog har huggits ner för att göra plats åt oljepalmsodlingar. Här är …

Sex av alla testade julöl får det allra högsta betyget, 5: Mysingen midvinterbrygd, Nils Oscar mild winter ale, Brygghuset Finn winter bock, Sigtuna winter Ipa organic, NKB Pacific winter samt – liggande – Anchor Christmas ale.

Årets bästa julöl 2018

Här är årets bästa julöl 2018. DN:s Sanna Lindberg har provat sig igenom alla sorter. Här …

Julbordets klassiker får sällskap av rim. Paketstyling: Ellen Ek-Frihammar.

Klappat och klart – här är din rimmade julmat

En doft av jul vi kan förnimma – nu är det dags att börja rimma. DN-redaktionen har …

Frida Bäcke arbetar med en av rätterna till det kalla bordet.

Svenska kocklandslaget vann guld med kålpudding

Svenska kocklandslaget tog hem den eftertraktade guldmedaljen när Culinary World Cup …

Tolv exklusiva flaskor som släpps den 7 december. Från vänster Vincent Joudart Blanc de Blancs Millésime 2012, Champagne Henriot Brut Millésimé 2008, Skepparps Vingård Grand Prix Solaris 2016, Jean Loron Pouilly Fuissé Les Vieux Murs 2008, Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb 2016, Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres 2016, Alain Graillot Crozes Hermitage 2016 och Faustino I Gran Reserva 1995. Liggande: Joan d’Anguera Planella 2016, Marco de Bartoli Marsala Superiore 10 Anni, Domaine de la Rectorie Banyuls Cuvée Thérèse Reig 2016 samt Bera Moscato d’Asti 2017.

Små partier av exklusiva viner i december

Årets sista små partier är snart här. Fredagen den 7 december släpps den sista …

Saffransbullar och saffranscheesecake på pepparkaksbotten.

Saffran sätter färg på julen

Saffran är julens krydda nummer ett. Här är fem saffransstinna godsaker där den dyrbara …

Fem tips för att äta mer klimatsmart

Att äta klimatsmart måste inte vara tråkigt. Tvärtom, menar klimatforskaren Johan …

Tre hoppfulla svenska vinproducenter: Lena Jörgensen, Jan Suominen och Bengt Åkesson.

Svensk vinodling blir allt bättre

Svenskt vin är på god väg framåt. I takt med att kunskapen ökar, vinrankorna blir äldre …

Bananpuffar, till vänster, och vegobollar med potatismos och ärtpesto.

Maträtter som passar bebisens smaker

Här är smaker för både stora och små. Dietisten Sara Ask tipsar om fyra enkla …

Sara Ask lagar mat med döttrarna Leah, Edit och Nora.

Så kan föräldrar tänka kring barn och mat

Hur börjar man ge barn mat? Och vad kan man som förälder göra för att barnet ska gilla …

Illustrationer: Jonas Backlund

Julölskalendern: 24 öl att beställa till december

DN:s Sanna Lindberg har plockat ut juliga öl från 24 av landets hantverksbryggerier. De …

Så blir du mätt när det är hett

En måltid i bastun kan bestå av korv lagad på aggregatet, macka med gravad fisk och …

Jens Linder: Jag åt fruset smågodis i bastun

Tolv novemberviner i begränsad upplaga. Från vänster: Josef Jamek Ried Kollmitz Grüner Veltliner Smaragd 2017, Bergström Old Stones Chardonnay 2015, Cullen Wines Moon Opposite Saturn Harvest Field Blend 2017, Frantz Chagnoleau Pouilly-Fuissé Pastoral 2016, Lismore The Age of Grace Viognier 2017, L’Altru Yves leccia 2016, E Guigal Saint Joseph Vignes de l’Hospice 2015 och Aldo Conterno Il Favot Langhe Nebbiolo 2015. Liggande: Ronchi di Cialla Schioppettino di Cialla 2012, Giacomo Fenocchio Barolo 2014, Thymiopoulos Naoussa Alta 2015 och Bründlmayer Pinot Noir 2016.

Tolv novemberviner i begränsad upplaga

Fredagen den 16 november släpps små partier av vin på Systembolaget. Alf Tumble har …

Så lagar du långkok utan kött

Jens Linder använder principer, tekniker och smaker från klassiska långkok men lagar …

Jens Linder: Allt fler vågar ta ut svängarna

Bryggaren Jessica Heidrich har tagit över Waxholms bryggeri.

Ölprofil satsar i skärgården

Jessica Heidrich och sambon Magnus Karperyd vill göra öl man blir glad av. Nu har de …

Blodig prinsesstårta, inspirerad av filmen ”Terror på Elm Street”.

Alla helgons blodiga mat

Här är rysliga recept inspirerade av klassiska skräck­filmer. Inled halloweenfesten med …

En gryta med Asieninspirerade köttbullar i kokos- och tomatsås kräver ett gott rött vin, till exempel Domaine de Verquière 2016 eller G.D. Vajra Barolo 2014.

Vinskolan: Rätt vin till rätt maträtt

Ska man ha samma vin i maten som till maten? Vilka rätter klarar sig inte utan vin som …

Potatispakora, till vänster, och Paneer tikka masala.

Sätt krydda på tillvaron med indiska vegetariska rätter

De indiska och bengaliska köken är rika på kryddor och grönsaker. I sin nya kokbok visar …

Elin Peters: Vegomat som inte behöver låtsas

Alf Tumble om nya viner: Tänk lådor utanför boxen

Färdiga vinlådor, ihopplockade av kunniga sommelierer, är ett bra sätt att prova nya …

Tofun har ett rykte om sig att vara smaklös, men Jens Linder har hittat recept fulla med smak.

Så lyckas du med tofu – Jens Linders bästa tips

Tofun har rykte om sig att vara smaklös men i rätt sällskap har den många goda …

Jens Linder: Så lärde jag mig tycka om tofu

Nio vinfavoriter i oktober. Från vänster Hummel Hárslevelü, Friedrich Becker Grauburgunder 
Kalkmergel, Domaine L’Aigle À Deux Têtes 
Les Clous Naturé, Jean Foillard Côte du Py Jean Foillard, Trediberri Barolo, San Fereolo Dolcetto och Domaine Aléofane Crozes-Hermitage. Liggande: Hirsch Pinot Noir Riserva och Andrew Murray Tous Les Jours Syrah.

Små partier av vin nyckeln till mångfald

Den 5 och 19 oktober släpps små partier av exklusiva viner. Alf Tumble har sonderat …