Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

5 sopptips från Anna Sjögren

Foto: Eva Tedesjö
Soppa kan vara trygg husmanskost, snabb vardagsmat eller lyxig festmat – och kan lätt varieras beroende på säsong. I nya kok­boken ”Soppor för 4 årstider” finns alla varianter.

1 Skaffa en kastrull som rymmer minst fyra liter. Då kan man röra om ordentligt och det kokar inte över. Du behöver också en slev med långt skaft.

2 Skär ingredienserna fint. Eftersom man äter soppa med sked ska bitarna vara finskurna så att de får plats i skeden.

3 En soppa ska inte vara för salt eller kryddstark – till skillnad från en sås som kan ha mer sting eftersom man blandar den med smakneutrala tillbehör.

4 Kolla mängden soppa innan. Om soppan har kokat länge kan en betydande mängd vatten ha kokat bort. Späd i så fall med buljong eller vatten. Räkna med 2 dl om soppan ska serveras som för- eller efterrätt, 3 dl om den ska vara huvudrätt.

5 Soppor passar bra att förbereda, de blir ofta bara godare av att stå i kylen ett par dagar. De kan också frysas in. Frys in den portionsvis i plastmuggar så går den snabbare att tina.