Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/alf-tumble-hog-tid-att-stockholmarna-far-en-finvinsbutik/

DRYCK | KRÖNIKA

Alf Tumble: Hög tid att stockholmarna får en finvinsbutik

DN:s Alf Tumble saknar en nischad vinbutik där alla Systembolagets viner får plats.
DN:s Alf Tumble saknar en nischad vinbutik där alla Systembolagets viner får plats. Foto: Hasse Holmberg/TT

Krönika. Om Göteborg får ha en renodlad ölbutik borde väl Stockholm kunna ha en vinbutik, tycker DN:s vinskribent Alf Tumble.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

För några veckor sedan besökte jag Systembolaget Passagen i Stockholm med en brittisk vinskribentkollega. Hon var lyrisk över sortimentet. Vilken bredd! Allt från små instagram-hyllade hantverksproducenter till klassiska lyxviner, sida vid sida med boxviner. Jag förklarade att om det inte vore för pandemin hade sortimentet varit ännu bättre då det här är en ”flaggskeppsbutik” som brukar få in samtliga nyheter. Min vän himlade med ögonen och fortsatte fylla varukorgen.

För att coronasäkra butikerna spred Systembolaget ut de tillfälliga lanseringarna över ett större geografiskt område redan under våren 2020. Sedan dess har det varje tisdag släppts 30-50 viner i begränsad upplaga. Intresset har varit galet. Många jag känner har rest långväga för att få tag på de mest hajpade flaskorna.

Vinerna, som ofta kostar över tusenlappen, tar slut på nolltid

Även torsdagar klockan 10 har blivit en helig tidpunkt för många entusiaster. Då släpps de mest exklusiva vinerna som webblanseringar, och är du inte redo med höghastighetsfiber och lasermus kommer du bli utan. Vinerna, som ofta kostar över tusenlappen, tar slut på nolltid.

Vinintresset i Sverige har vuxit enormt, och är allt annat än en pandemifluga. Systembolaget har varit snabbt med att fånga upp trenden och levererat ett bra utbud i paritet med efterfrågan. I vissa fall har de även varit drivande genom att tidigt hitta nya producenter och vinstilar. Det enda som saknas nu är inspirerande och nischade butiker där alla viner får plats.

Förra året lanserades testbutiken ”Ölstudion” i Göteborg. En lyckad satsning som endast säljer kvalitetsöl till en kräsnare och mer vetgirig publik. En rimlig utveckling borde vara en renodlad vinbutik i centrala Stockholm. Ett showroom för vinälskare.

Läs mer: Bästa oktobervinerna för höstmyset

Ämnen i artikeln

Dryck
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt