Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/alf-tumble-konsten-att-klicka-hem-ett-vin/

Mat & Dryck

Alf Tumble: Konsten att klicka hem ett vin

De tillfälliga nyhetssläppen och webblanseringarna på Systembolaget har blivit en galen internetfight, skriver Alf Tumble.
De tillfälliga nyhetssläppen och webblanseringarna på Systembolaget har blivit en galen internetfight, skriver Alf Tumble. Foto: DN

Att klicka hem ett åtråvärt vin på internet är en speciell konst. Den som inte är väl förberedd har inte en chans, skriver Alf Tumble i sin krönika.

Första gången jag försökte boka bord på krogen Noma i Köpenhamn gick det inget vidare. Jag hade blivit informerad om att platserna skulle släppas prick klockan tolv, natten mellan söndag och måndag. Kvart i tolv sitter jag redo framför datorn. Inloggad och uppkopplad. Ett bord för tre är målet.

När klockan slår midnatt klickar jag på bokningsknappen men inget händer. Eller jo, en symbol börjar snurra. Hemsidan verkar ha hängt sig. Jag väntar tålmodigt flera minuter. Till slut startar jag om och gör ett nytt försök. Samma resultat. När jag slutligen kommer in i bokningssystemet finns inte ett endaste bord kvar. Besviken berättar jag om fadäsen för en foodie-kompis som detaljerat förklarar att jag aldrig får sluta att klicka på refreshknappen. Det är så man hamnar först i klickkön, med oförtruten energi och vässat pekfinger.

Jag gläds åt det ökade svenska vinintresset, tar tjuren vid hornen och skickar klickfingret på träningsläger.

Under veckan som gått har begreppet ”klickteknik” återigen dykt upp i flera forum. Den här gången, tolv år senare, gäller det Systembolaget. De tillfälliga nyhetssläppen och webblanseringarna har blivit en galen internetfight. Den som inte är väl förberedd 09.59 har inte en suck att få tag på de hetaste flaskorna. 

En kompis till mig, vi kan kalla honom Vin-Janne, fick utförliga tips om hur han skulle optimera sin klickteknik av en hjälpsam butiksarbetare på sitt lokala Systembolag. En annan vinvän, vi kan kalla honom Petter, fick tips av en sommelier som tack vare sin bakgrund som Minecraft-spelare hade smarta snabbkommando-tricks. 

Läs mer: Åtta favoriter bland nya viner i mars 

Själv kammade jag noll vid senaste släppet. 30 sekunder för sen på bollen. Å ena sidan surt, å andra sidan självförvållat när jag varje månad tipsar om de viner jag själv skulle vilja köpa. 

Samtidigt har jag svårt att komma på ett mer demokratiskt sätt att lansera vin i begränsad upplaga. Givet att du har en internetuppkoppling spelar det ingen roll vem du är, vad du gör eller var du bor. Alla kan klick-fajtas om godsakerna. Jag gläds åt det ökade svenska vinintresset, tar tjuren vid hornen och skickar klickfingret på träningsläger.

Läs mer om vin 

Läs om DN:s vinskola