Krönika. I stället för viner som får smaka av den plats där de växt är många av vinerna i Systembolagets fasta lanseringar framtagna för att matcha en speciell kravprofil. Det leder till bleka och intetsägande viner, tycker DN:s Alf Tumble.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:40
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/alf-tumble-satt-varningsflagg-for-bleka-viner-pa-recept/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Läs mer: Så bra är de nya sommarvinerna i fasta sortimentet
Sedan Systembolaget började med tillfälliga lanseringar varje fredag har butikerna fått ett rejält lyft. Numera går det alltid att hitta något spännande, även i butiker med begränsat utbud. Viner från hela världen i olika stilar, från både stora och små kvalitetsproducenter. Eftersom det inte är ett krav att vinerna ska finnas i stora volymer byts flaskorna på hyllan ut i stadig takt.
Det tillfälliga sortimentet är ”manuellt kurerat”, och väljs ut med fingertoppskänsla av Systembolagets inköpare baserat på vad som är attraktivt i vinvärlden just nu. Producenter, stilar, ursprung och druvor som det pratas om kan lanseras snabbt, utan upphandling, sensoriska blindprovningar och tidskrävande kontroller.
Samtidigt som det tillfälliga sortimentet blivit bättre, upplevs vinerna i det fasta sortimentet allt blekare. Dessa ”breddviner” som görs i stora volymer är allt som oftast uddlösa och intetsägande. Trots att denna kategori bara uppdateras fyra gånger om året är spänningsfaktorn lika med noll.
Att vinna en offertförfrågan till fasta sortimentet är big business
Inte bara för att priserna är pressade och volymerna enorma, utan jag får allt oftare känslan av att vinerna tillverkats i samma fabrik och på recept – vilket faktiskt ofta är fallet.
När Systembolaget upphandlar vin skickar de ut en offertförfrågan till leverantörerna med särskilda specifikationer. Utöver volymkrav och lågt pris finns också krav på en viss typ av smakprofil, hur vinet ska tillverkas, certifieringar, hållbarhetstänk och särskilda förpackningar. För att kunna möta kravlistan får leverantörerna ofta be en större vinproducent att skapa ett helt nytt vin.
Det är omständligt, men kan vara värt det. Att vinna en offertförfrågan till fasta sortimentet är big business för både producent och leverantör. I min värld känns det helt galet att Systembolaget efterfrågar viner som inte finns, och därför tillverkas på recept enbart för den svenska marknaden, ofta under nya varumärken.
Den här typen av viner skulle förtjäna en tydlig märkning i stil med hållbart val. Fast tvärtom.