Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Alla tiders julmat - favoriterna på julbordet

Foto: Fredrik Funck

Det traditionella julbordet består även när mycket annat förändras. Här har vi samlat de mest efterfrågade julrecepten: från glögg, sill och julskinka till pepparkakor och juliga desserter. Njut av dina och andra läsares favoriter än en gång och hitta nya!

DRYCKER:
Citron- och pepparsnaps - het snaps som är god till
 Brantevikssillen.
Havtornssnaps - en snabbvariant med vaniljsocker.
Astrids glögg - mindre slibbig variant för den som tycker att den färdigköpta glöggen är för söt.
Kronstams glögg - DN:s vinexpert har både cocacola och marsala i sin glögg.
Berits julmumma - klassiker som en del inte kan vara utan på julbordet.
Mormor Britas saftglögg - inget krångel,  bara traditionell, röd saftglögg.
Brinnande glögg på brännvin - en glögg som du eldar, se till att ha något att släcka med.
Äppleglögg - gott och enkelt, går bra att dricka både ljummen och kall.
Monikas rosa glögg - en glögg med roséfärg, perfekt som gå-bort-present.
Pers glögg - lika god alkoholfri som spetsad med vodka.

SILL, STRÖMMING & LAX:
Matjessill med ingrid marie, kapris och sockerstekt lök - många kockars favorit.
Inlagd sill som du vill – Jens Linder visar hur du enkelt varierar det klassiska receptet.
Din egen gravade lax – så varierar du laxen efter eget tycke.
Rimmad lax med gurka, 
blodgrape och dill - milda smaker som fräschar upp.
Brantevikssill
- har skånska anor och är sötare
än vanlig inlagd sill.
Berits apelsinsill med kanel - låt sillen få smak av julens kryddor och apelsin.
Annas sherrysill - chilisås och sherry ger inläggningen karaktär.
Glasmästarsill - en av de mest traditionella sillvarianterna på julbordet.
Pernillas sillsallad - DN:s legendariska matskribent Pernilla Tunbergers fräscha sallad.
Snabbkryddad julsill - använd 5-minuterssill och låt den få smak av apelsin, nejlika och kryddpeppar.
Pepparrotssill med äpple och kapris - krämig sill som får bra drag av pepparrot.
Gravad strömming - marinera och servera med rom- eller senapssås.
Astrids julgravade lax - grava laxen i ingefära, kanel, kryddpeppar och kryddnejlikor.

GRÖNT:
Hasselnöt- och 
senapsbakad kålrot - panera med hackade hasselnötter för extra ”crunch”.
Rostad grönkålssallad med sharonfrukt
 och granatäpple - salt, krispig, söt och syrlig.
Bakade betor och kapris med senapsdressing - ett gott
 tillbehör.
Julbullar på kikärtor - fasta bullar som håller formen.
Krämig havre- och
 sellerivegansson - fiskfri variant på en Janssons frestelse.
Morotslax - med dill får man smaken av gravlax.
Sotad marinerad svartkål
 med senapskräm
 och forellrom
- goda, gröna tillbehör.
Jens halländska långkål - koka grönkål i skinkspad och blanda med grädde.
Långkål med variationer – flera sätt att smaksätta grönkålen-
Berits kryddiga rödkål - sätt sprätt på rödkålen med sambal, kanel och citron.
Anna-Lisas kålrotslåda - ingen finsk jul utan kålrotslåda!
Vegetariska julbollar - tofu, hassel- och cashewnötter blandas till vegobollarna.
Waldorfsallad - klassisk sellerisallad som passa på julbordet.
Krispig grönkålssallad - en spännade variant med valnötter, persika och blåmögelost.

SKINKA & GRILJERINGAR:
Ugnsbakad skinka
Kokt skinka
Pepparkaksgriljering
Apelsingriljering
Senapsgriljering
Kryddgriljering

KORV, PASTEJ, KÖTTBULLAR & SYLTA
Familjens köttbullar – bra grundrecept med utrymme för variationer.
Jens julkorv
- hemgjord korv med smak av julens kryddor.
Berits leverpastej med gelétopp - efterfrågat recept som blir en vacker och god pastej.
Julköttbullar - julens köttbullar kryddas med nejlikor och kryddpeppar.
Köttbullar på di gamles vis - med kryddpeppar och paprikapulver.
Pernillas kalvsylta - gammaldags sylta som smakar ljuvligt.
Magdas köttbullar - Pluras recept på mammas köttbullar – enkla och goda.
Per Morbergs köttbullar - receptförfattaren anser att kommentarer är överflödiga.

JANSSONS FRESTELSE:
Janssons frestelse
- klassiskt recept på en rätt som finns på de flesta julbord.
Janssons frestelse extra allt
- purjolök och rödlök ersätter den vanliga gula löken.
Janssons frestelse med lax - en engelsk version av en svensk klassiker.

DIVERSE:
Krukost - blanda riven hårdost med ädelost, kummin och okryddat brännvin.
Saffranskaka - en hälsingsk specialité (ej att förväxla med den gotländska pannkakan) som passar fint på julbordet. Russinen kan uteslutas.
Apelsin- och rosmarinbakad fläsksida med spetskål - behöver inte nödvändigtvis serveras till jul.

LUTFISK:
Jens lutfisk - Jens Linder vet hur man lyckas med lutfisken.
Vitsås - till lutfisken behövs en enkel vitsås som sedan kan toppas med kryddpeppar vid servering.

BRÖD:
Astrids vörtlimpa- klassiskt julbröd.

KAKOR & EFTERRÄTTER:
Saffranspannkaka med kokosgrädde - körsbär och mullbär ger syra och sötma.
Glutenfria pepparkakor - lite svårare att jobba med, men väldigt gott!
Pepparkakor med konjak - ger en liten extra skjuts.
Mjuk pepparkaka med salt karamellgrädde och havtorn - kan göras i små portionsformar eller i en vanlig sockerkaksform.
Skurna pepparkakor med mandel och pomerans - går snabbt att göra.
Saffranskaka i långpanna - enkel att göra och otroligt saftig med riven mandelmassa.
Eksta pepparkakor - fantastiskt pepparkaksrecept.
Berits saffransgifflar - saffransbröd på lite annat sätt i form av gifflar fyllda med mandelmassa.
Mandelmusslor - fylla gärna formarna med grädde och bär eller sylt.
Glaskringlor - spröda kakor doppade i socker.
Berits risgrynsbrulé - risgrynsgröt med läcker knäckig yta.
Annas fikon noël - sydfransk juldessert där fikon kokas i vin och kryddor.
Julglass à la plumpudding - efterrätt inspirerad av plumpudding gjord på yoghurt, grädde och cointreau.
Vaniljglass med pepparkaksdeg - efterrätt med rårörda lingon och vitchokladsnöflingor.
Vaniljpannacotta - en klassisk efterrätt, här med kanelsallad och gelé på äppelglögg.
Glöggcheesecake med torkad frukt
- en fräsch variant med vit choklad och kardemumma.
Saftiga saffranskringlor – sockriga kringlor fyllda med vaniljkräm.
Roy Fares saffranscheesecake – ett festligt inslag på fikat.
Vanilj- och sesamkola – lättlagad kola med mycket sesamsmak.
Nougatnötter – en hemgjord variant på trillingnöt.