Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/anninas-och-annas-nasselsoppa/

Recept

Anninas och Annas nässelsoppa

Nässelsoppa.
Nässelsoppa. Foto: Alamy

Äntligen vår! Dra på dig handskarna, leta upp ett nässelsnår och plocka. Ta de spädaste nässlorna, om de har hunnit bli lite stora håller du dig till toppskotten. Det finns de som har kryddor och sherry och annat i sina nässelsoppor, själv vill jag ha den så ren som möjligt så att nässelsmaken kommer fram. Några hårdkokta ägghalvor till är dock ett måste. Eller ännu hellre pocherade ägg, så att den krämiga gulan rinner ut och blandar sig med soppan. Mmm.

Läs mer: 5 skäl till att mat och matlagning hjälper dig under coronakrisen

1. Skölj nässlorna noga i en balja eller liknande. Vispa runt så att allt eventuellt grus och fnös försvinner.

2. Sila av vattnet och lägg nässlorna i en stor kastrull, häll på nytt vatten och koka upp. Förväll nässlorna i 10–15 minuter. Sila sedan av nässlorna (spara vattnet, du ska använda det till buljongen) och pressa ur all vätska ur nässlorna med en slev eller liknande. Lägg klumpen med nässlor på en skärbräda och hacka dem.

3. Smält några matskedar smör i kastrullen. Pudra över idealmjölet och vispa ihop. Späd sedan gradvis under vispning med nässelspadet. 

4. Tillsätt nässlorna och smula i buljongtärningarna. Koka ett par minuter. Häll på grädden och koka lite till. Smaka av med salt och vitpeppar och servera med en ägghalva eller två i varje tallrik. 

5. Om man tycker att det är för lite med bara nässelsoppa till middag (det tycker inte jag) kan man till exempel göra några trevliga smörrebröd med lax att ha till.

Recept: Anna Hellsten och Annina Rabe ur ”Kris, kalas och kolhydrater” (Bonnier Fakta).