Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/asiatisk-brysselkalswok-med-jordnotssas/

Recept

Asiatisk brysselkålswok med jordnötssås

Asiatisk brysselkålswok med jordnötssås.
Asiatisk brysselkålswok med jordnötssås. Foto: Ulrika Pousette

Jag har aldrig varit ett fan av den gräddstuvade brysselkålen som serveras på julbordet. Därför skapade jag mig min egen brysselkålssallad som är marinerad i en jättegod asiatisk dressing. Helt magisk. När jag sedan fick lite över provade jag att woka salladen och servera med jordnötssås och äggnudlar. Tadaa! Här får du alltså inspiration till två rätter: En brysselkålssallad och en brysselkålswok.

Läs mer: Laga gott och billigt i februarimörkret

1. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i några minuter. Obs, den ska vara spänstig! Låt svalna.

2. Blanda en dressing: Riv ingefära, pressa vitlök och blanda med hackad chili, limesaft, olja, vatten och sojasås.

3. Halvera brysselkålen, slå över dressingen och blanda om. Låt gärna stå och dra över natten. (Det är inget måste, men det blir gott.) Strö över sesamfrön.

4. Koka nudlarna i rikligt med vatten.

5. Under tiden kan du göra jordnötssåsen: Blanda jordnötssmör med saft av lime, riven ingefära, sojasås och tabasco/sambal oelek. Vispa ut med några teskedar varmt vatten till en sås. Häll upp i en skål.

6. Hetta upp en stekpanna eller en wokpanna och fräs den marinerade brysselkålen snabbt. Blanda ner nudlarna med brysselkålen och servera med jordnötssåsen.

Tips! Hittar du inte färsk brysselkål så funkar fryst lika bra!