Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/baklava-cheesecake-med-filodeg/

RECEPT

Baklava cheesecake – med filodeg

Foto: Diana Dontsova

Gillar du baklava och cheesecake? Nu kan du njuta av båda samtidigt! Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten som passar alldeles utmärkt till frasig filodeg.

Läs mer: Lär dig laga den godaste maten från Balkan

1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mixa nötterna och blanda med socker och kanel.

2. Gör fyllningen. Vispa ihop cream cheese, ägg och crème fraiche. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.

3. Smält smöret och pensla en springform (24 cm diameter). Alla filodegsark ska penslas med smör. Lägg fyra smörade ark omlott i formen. Toppa med 1 dl nötkross. Lägg i tre ark omlott och strö över ytterligare 1 dl av nötkrosset. Lägg i de tre sista arken omlott, strö över 1 dl nötkross och spara resten att toppa med efter gräddning.

4. Häll i fyllningen och klipp bort kanterna som sticker ut.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om filodegen snabbt får färg. Cheesecaken är klar och ska tas ut ur ugnen när fyllningen stelnat men fortfarande är dallrig i mitten. Låt svalna helt i formen och ställ in i kylen i minst 1 timme.

6. Gör sirapen medan cheesecaken svalnar. Koka upp honung, vatten och socker. Tillsätt citronsaften och låt sjuda i ca 5 minuter. Låt sirapen svalna. Ringla sedan lite på cheesecakefyllningen och pensla filodegskanterna med sirapen. Toppa med det sparade nötkrosset.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt