Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/bakwan-jagung/

Recept

Bakwan jagung

Bakwan jagung.
Bakwan jagung. Foto: Maggie Soltani

Grönsaksfritters är en trevlig vardagsrätt som jag ofta lagar. Denna indonesiska variant baseras på majs, vilket ger dina fritters ett ganska festligt utseende. Gillar du krispiga, smakrika snacks kommer denna klassiska indonesiska street food-rätt garanterat gå hem. Jag serverar dem som festsnack eller som en lätt middag tillsammans med en sallad.

Läs mer: Smaka på Asiens godaste gröna sidor

1. Vispa samman vetemjöl, kikärtsspad och mjölk till en klumpfri blandning. Blanda ner kryddorna. Rör ner majs samt resterande grönsaker i smeten. Smaka av med salt och peppar.

2. Häll olja i en stekpanna så den går 2–3 centimeter upp på pannans kant. Hetta upp till ungefär 170 grader eller tills oljan puttrar när du sticker ner till exempel en ätpinne eller skaftet av en träslev.

3. Ta en klick av grönsakssmeten på en större slev, klicka ner den till en rundel i stekpannan, ungefär 2 centimeter tjock. Stek/fritera i några minuter på båda sidor tills dina fritters har en fin gyllenbrun färg. Servera med het crème fraiche och pressad lime.

Tips! Jag fuskfriterar ofta. Med det menar jag att jag häller olja i en stekpanna så att den går 2–3 centimeter upp på pannans kant. Sedan hettar jag upp oljan och steker/friterar. På så sätt slipper du använda kopiösa mänger olja och processen känns inte fullt lika krävande som vid ”riktig” fritering med en kastrull full av olja.