Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/bambaya-tabikh-sudanesisk-okragryta/

RECEPT

Bambaya tabikh – Sudanesisk okragryta

Foto: Helén Pe

Traditionellt är det här en gryta som lagas med kött, men här har jag valt att göra en helt vegetarisk variant med okra – mustig och otroligt god! Okra är en ört som är vanlig i bland annat Afrika, Mellanöstern och amerikanska södern. Den används ofta som konsistensgivare i såser och grytor.

Läs mer: I Khadijas kök får du uppleva smaker från Östafrika

1. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, koriander och spiskummin. Fräs allt under omrörning ytterligare en stund.

3. Häll i krossade tomater och smula ner buljongtärningen. Lägg i okra (dela dem som är stora) och tillsätt vattnet. Låt grytan koka i 30 minuter under lock.

4. Smaka av med salt och peppar och servera med ris eller bröd.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt