Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Bästa tipsen för en lyckad nyårsfest

Liselotte Forslin.
Liselotte Forslin. Foto: Ulrika Ekblom

Nu stundar årets fest. Liselotte Forslin har nyligen kommit ut med en kokbok som handlar om hur man får till en lyckad fest. ”Glöm inte att avsätta tid för att hinna piffa dig” är ett av hennes viktigaste råd.

Vad är viktigast att tänka på när man planerar en stor fest?

– Ta det inte så gravallvarligt. Jag menar, hellre fest ofta än inte alls för man har sådan prestationsångest. De flesta står ut med lite damm i hörnen och uppskattar en härlig gryta och lite gott vin och att verkligen träffas. Allt måste inte vara tipp-topp och maten fantastisk och avancerad.

Läs också: Här är Liselotte Forslins recept på snabba snacks

Hur skiljer sig en nyårsfest från en vanlig fest?

– De flesta vill ha lite glitter och glamour för att fira nya året. Jag tycker man ska ta det med glimten i ögat. Känner man för det, kan man gå ”all in” och sätta på sig paljetter och fjädrar men tänk på att ha roligt. Lite gala är aldrig fel, men det kan lika gärna vara en stillsam middag med vänner och bara lite paljetter på bordet. Många är redan festtrötta när nyårsafton kommer.

Vad kan man ha för festliga dryckesalternativ till dem som inte dricker alkohol?

– En viktig fråga. Tänk vad tråkigt att gå på fest och stå där med ett glas mineralvatten eller ännu värre, juice. Så fråga på systembolaget vad det finns för alkoholfria alternativ som passar till maten du ska laga. De är jätteduktiga och kan välja goda alternativ, numera finns det mycket! Tänk också på att köpa alkoholfritt bubbel på systemet om du ska bjuda på champagne, inte sliskig cider från mataffären.

Som värd eller värdinna vill man ju också ha roligt. Vilket är bästa knepet för att inte stressa ihjäl sig eller fastna i köket?

– Planering. Gör listor. Men egentligen vill jag inte att det ska vara så att man måste skriva listor. Det var därför jag skrev ”Party Party!” Jag önskar att det vore mer ”kom över på en drink i kväll” eller ”jag gjorde en stor sats pastasås, ta med en flaska rödtjut och kom över”. Lite mer spontanfest helt enkelt. Men om du ändå ska ha en stor fest så tycker jag att vi är alldeles för dåliga på att be om hjälp. Fråga någon vän om hen kan göra desserten eller salladen, fråga tonårsbarnen om de vill jobba extra och plocka disk. Gör en deal med en redig person du känner (som inte ska vara med på festen) om hen kan vara köksansvarig och lämna på sätt över. Byt tjänst och säg att du är villig att hjälpa hen på deras fest eller liknande, eller betala. Och så ett råd till värdinnan/värden: gör dig klar i tid. Se till att avsätta en timme för att piffa till dig, ta en liten drink och varva ner.

”Party party!”

(Kakao förlag) av Liselotte Forslin