Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Bästa tipsen: Så gör du en god matlåda

Låt matlådan bli en trevlig upplevelse.
Låt matlådan bli en trevlig upplevelse. Foto: Alamy

Sladdrig pasta, hård potatisar, och vissna grönsaker. Din matlåda blir lätt en trist syn som sänker aptiten - men med enkla knep blir lunchen både god och nyttig.

Anna K Sjögren är kostvetare och författare till en rad kokböcker. Hon tycker att man ska planera sin vardagslunch noggrant.

– Matlådan kan vara fruktansvärd om man geggar ihop något som man ätit till middag kvällen innan, säger hon och varnar för potatisen.

– Lägger man stora hela potatisar i lådan blir de sega, beska och de kan till och med lukta illa, säger Anna K Sjögren.

Knölarna blir mer aptitliga om du hackar dem i mindre bitar berättar Anna K Sjögren. Hon tycker att pasta och ris fungerar bättre i matlådan.

Både för smaken, näringsinnehållet och utseendet bör du ha grönsaker med i lådan - men undvik att blanda med den övriga maten.

– Ha salladen i en påse vid sidan om. Vill man inte ha en sallad går det att ta morrötter som är väldigt mättande och praktiska att ha med sig, säger Anna K Sjögren.

En myt är att mikrovågsugnen skulle förstöra maten och sänka näringsinnehållet, men det stämmer inte.

– Det är helt fel, vågorna påverkar inte maten och den snabba uppvärmningen försämrar inte näringsvärdet, säger Anna K Sjögren.

– Det är sämre om maten står kvar på spisen halvvarm. När maten är lagad ska den kylas snabbt och in i kylen, då håller de vattenlösliga vitaminerna och du slipper bakterietillväxt, säger Anna K Sjögren, och tillägger att hon brukar sänka ner grytan i kallt vatten i diskhon så den svalnar snabbt

Hur mycket nyttiga vitaminer förlorar man?
– C-vitamin och B-vitamin ångar bort och den största förlusten ger vid 30-60 grader. Vill man inte sätta in maten i kylskåpet direkt man ställa ut den på altanen eller balkongen, säger Anna K Sjögren.

Hur ska man tänka när man ska göra matlåda?
– De flesta grytor går utmärkt att göra, som boeuf bourguignon. Smakerna går ihop och grytan blir bättre dagen efter. Vegetariska böngrytor med lök och tomat fungerar också, använd gärna lök för det är en bra smaksättare som gör grytan mustigare, säger Anna K Sjögren.

– Du kan också minska på saltet för löken har så pass mycket smak, säger Anna K Sjögren.

Stekt fisk är svårt att göra till matlådan, den är torr och suger inte upp någon vätska.

– Vill man ändå ha stekt fisk kan man komplettera med gräddfilsås och gräslök. Det blir bättre, säger Anna K Sjögren.

Kokt fisk, som torsk, kan lätt bli hård och den är svår att få fräsch dagen efter.

– Ett knep är att ta torsken och göra en fiskgryta i stället. Det är bara att dela den i mindre bitar och lägga ner den i såsen, säger Anna K Sjögren.

Hur länge håller lådan i kylen?
– Du förlänger livet på maten om du har kylt den snabbt vid tillagningen, men lådan håller tre, fyra dagar i kylen och det är inga problem att sätta in i kylen på jobbet och ta den nästa dag om man tänker gå ut och äta, säger Anna K Sjögren.

Många har långt till jobbet, hur länge håller sig lådan fräsch?
– Maten klarar sig i 30-50 minuter när du sitter på bussen eller i tunnelbanan, säger Anna K Sjögren.

Frysen eller kylen?
– Pasta är lättare att frysa än potatis, men både bulgur och quinoa är bra att frysa och tina igen, säger Anna K Sjögren.

Slut på matinspiration? Här finns tips:
Goda vegetariska recept för en hel vecka

Menyer för middagen – i fyra veckor