Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Blanda din egen bål

Foto: Elena Elisseeva

Hur ska man tänka när man kombinerar ingredienser i en bål? DN Söndags Jens Linder har gjort en liten manual till sommarens mest läskande dryck.

GRUNDDRYCK
Börja med att välja vilken bas din bål ska ha. Här är några exempel. Man kan så klart också göra alkoholfria alternativ.
Välj till exempel: Rosévin, vitt vin, mousserande vin eller en blandning av vodka och söt läsk.

SPRITIGHET
Bara läsk eller vin gör bålen lite mesig, och ofta vill man ha lite stuns. Men smaka av, för spritig bål är inte heller gott.
Välj till exempel: rom, vodka, gin, konjak.

FRISKHET
För att drycken ska bli skönt läskande behöver man lite syra. Smaka av med någon god citrusfrukt.
Välj till exempel: Lime, citron, apelsin eller grapefrukt.

SÖTMA
Balansera sötman, gärna med likör som ger en ytterligare dimension. Alkoholfri bål, gjord på läsk, behöver man oftast inte söta ytterligare.
Välj till exempel: Socker­lag eller cointreau eller andra likörer.

FRUKTIGHET
Bär eller frukter är ett måste i bål, både för smaken och utseendets skull. Använder man frysta bär kan de också fungera som is.
Välj till exempel: Jordgubbar, hallon, smultron, röda vinbär, björnbär, persikor, aprikoser eller plommon.

KYLA
Ljummen bål är trist, så ladda upp med ordentligt med is och kyl gärna ingredienserna i förväg. För lite is smälter bara snabbt och spär i stället ut drycken.
Välj mellan: Is, i bit eller krossad (man kan även kyla glasen i förväg).

DEKORATION
Bålen blir festligare om man dekorerar den lite med blommor och/eller blad. Dessutom smakar de gott.
Välj till exempel: Ätbara blommor som rosor, gurkört, krasse, blad av mynta eller citronmeliss.