Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/blommig-pannacotta/

Recept

Blommig pannacotta

Lind.
Lind. Illustration: Nadia Nörbom

Bjud på pannacotta med smak av lindblommor. Blommorna kan bytas ut mot myskmadra, syren, fläder eller ros.

Läs mer: Ta en tugga av våren – med vilda växter i maten

1. Låt blommorna stå och dra i grädden i en kastrull över natten i kylen. Ställ kastrullen på spisen, värm försiktigt upp till max 60 grader och sila sedan bort blommorna.

2. Koka upp grädde och socker under omrörning. Låt sjuda i ett par minuter under fortsatt omrörning. Dra kastrullen från plattan och vispa försiktigt ned agar agar-pulvret så att det inte blir några klumpar. Låt sjuda i ytterligare ett par minuter och häll sedan ner blandningen i serveringsskålar.

3. Låt svalna och sedan stå i kylen i minst 2 timmar. Mixa ihop bär och honung och häll såsen i skålarna. Toppa eventuellt med lindblommor. Servera.

● ● ●

Lind

Familj: Malvaväxter.

Livsform: Träd.

Missa inte den korta säsong när linden står i blom. Lägg dig under ett blommande träd och lyssna till lyckliga bin och njut av doften. Den stunden kan man leva på hela vintern! Skogslind och parklind är mycket lika varandra, och båda går att äta. Blommorna, som oftast slår ut i juli, har använts som medicin och smaksättare sedan medeltiden, eller ännu längre. Inte minst är lindblomsinfusion känd som en lugnande kvällsdryck.

I nordisk mytologi ses linden som fruktbarhetens träd, och den kan bli gammal – över tusen år.

Bohuslinden som växer vilt lokalt i Halland och Bohuslän är fridlyst. Den har håriga blad och bladskaft. Man får varken plocka blommor eller blad.

Växtplats: Parklinden är en hybrid mellan skogs- och bohuslind, och förekommer ofta odlad i parker och alléer. Skogslinden växer allmänt i södra och mellersta Sverige.

Plocka och bevara: Samla unga blad i maj–juni och nyutslagna blommor i juli. De rödaktiga vinterknopparna plockas på vintern. Torka eller frys in blommor.

Lukt och smak: Unga blad har en neutral, något söt smak, och saftig konsistens. Blommornas lukt är aromatisk, påminner om övermogen melon eller papaya. Knopparna smakar inte så mycket.