Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/bolognese-pa-gula-artor/

Recept

Bolognese på gula ärtor

Bolognese på gula ärtor.
Bolognese på gula ärtor. Foto: Ulrika Pousette

Här har vi ett riktigt save hack! I stället för att göra vegobolognese på något dyrt substitut kan du göra egen färs av gula ärtor, som ju är supercheap. Så bra!

Läs mer: Laga gott och billigt i februarimörkret 

1. Blötlägg gula ärtor i cirka 12 timmar.

2. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna eller en traktörpanna och stek löken i olja på medelvärme tills den blir mjuk. Häll i paprikapulver och låt steka med.

3. Mixa de blötlagda gula ärtorna fint så att det blir som en färs. Lägg dem i fräset och stek i cirka 5 minuter, rör om regelbundet då de lätt bränner vid. Lägg i tomatpuré och slå över krossade tomater och vatten. Smula över buljongen och låt puttra på medelvärme.

4. Skala och riv morötterna. Lägg i såsen när den puttrat cirka 10 minuter. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes, lägg i dem nu.

5. Koka pastan.

6. Såsen är klar när den kokat totalt cirka 30 minuter eller när ärtfärsen är mjuk. Slå på grädden på slutet och värm upp allt igen under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera med pastan.