Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Brittiska bubblor att räkna med

Skördetid 
i Nyetimber, West Sussex.
Skördetid 
i Nyetimber, West Sussex.

Söder om London produceras viner som har många 
likheter med 
champagne – och kostar därefter.

På knappt två decennier har England blivit en vinnation att räkna med. De mousserande vinerna har under de senaste två åren rönt internationell uppmärksamhet i vinprovningar och nyplanteringen av druvor förväntas slå alla rekord 2017.

Varför det händer just nu finns det många svar på; upptäckaranda och självständighet är två av de viktigaste.

De brittiska områdena med bäst förutsättningar för vinodling ligger söder om London. Här har passionerade vinentusiaster upptäckt att klimatet är optimalt för att producera strama mousserande viner med hög syra, precis som i Champagne. Växtsäsongen är lång och druvorna hinner få tillräckligt med soltimmar för att mogna. Den globala uppvärmningen har förvisso bidragit till någon grads högre medeltemperatur men för de flesta vinodlare är ett normalt år bättre än ett extremt varmt.

Precis som på andra sidan av Engelska kanalen ligger fokus på druvorna chardonnay och pinot noir. Tittar man närmare på jordmån och mikroklimat finns också likheter. Den kalkrika jorden som bidrar till champagnens specifika karaktär påminner mycket om jordmånen i Sussex, Kent och Surrey.

Den nya vågen brittiska vinodlare startade runt millennieskiftet. Sedan dess har många flerdubblat sin till en början blygsamma produktion och samtidigt fått stor medial uppmärksamhet. Ett effektivt tillvägagångssätt har varit att arrangera blindprovningar där det brittiska bubblet ofta stått som segrare gentemot champagne, cava och prosecco.

Nästa steg i marknadsföringen är att komma på ett slagkraftigt namn och en tydlig ursprungsbeteckning för vinstilen. ”Merret” och ”Bretagne” är två förslag som diskuterats tidigare men nu lutar det åt det mer patriotiska ”British Fizz”.

Stoltheten över de inhemska mousserande vinerna märks av på flera håll. När kungligheter och diplomater kommer på besök serveras numera enbart brittiskt bubbel i välkomstglasen. Samma sak om du flyger första klass med British Airways.

Än så länge är mängden vin som produceras försvinnande liten och prislappen hög. En flaska kostar i paritet med bättre champagne och med Storbritanniens planerade utträde ur EU i åtanke lär priserna stiga ytterligare.

Samtidigt expanderar den odlade arealen kraftigt. Totalt ska 1 miljon vinrankor planteras i England under 2017. Champagneproducenten Taittinger har för egen del köpt 69 hektar vinmark och ämnar producera 300.000 flaskor med första skörd 2020.

Spännande tider för både spekulanter och vinälskare.

Läs mer om vin här

Foto:

Produceras enligt champagnemetoden

England har cirka 500 kommersiella vingårdar. De flesta är små, under fem hektar, och ligger längs landets södra kust från Cornwall till Kent. Drygt två tredjedelar av allt vin som görs är mousserande och produceras enligt samma metod, på samma druvor och med ungefär samma prislapp som i Champagne. Kvaliteten är hög och efterfrågan stor men endast 15 producenter exporterar vin, vilket kan minska i samband med Brexit.

Fem mousserande viner från England som går att få tag på

Nyetimber Classic Cuvee NV

Storbritannien, 389 kr, TS 96018

Nyetimber Rosé 2009

Storbritannien, 439 kr, Winefinder.se

Ridgeview Blanc de Blancs 2011

Storbritannien, 381 kronor, BS 77349

Ridgeview Cavendish 2014

Storbritannien, 284 kr, BS 77722

Balfour Brut Rosé 2010

Storbritannien, 446 kr, BS 77146