Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/cevapcici-med-tre-sorters-lok/

RECEPT

Ćevapčići – med tre sorters lök

Foto: Diana Dontsova

Jag har aldrig varit på Balkan utan att äta ćevapčići. Kärt barn har många namn – vissa kallar dem cevapi, på makedonska säger vi kebapi. Även tillagningen av denna lilla kebab varierar beroende på var på Balkan du befinner dig. Vissa smaksätter den med kokt vitlöksvatten medan andra tillsätter bikarbonat blandat med mineralvatten. Jag ger er min egen variant av ćevapčići.

Läs mer: Lär dig laga den godaste maten från Balkan

1. Blanda färsen med vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. (För klassiska ćevapčići, tillsätt även mineralvatten blandat med bikarbonat.)

2. Låt gärna färsen vila i kylen, minst 1 timme, forma den sedan till avlånga järpar.

3. Ćevapčići ska stekas eller grillas i sitt eget fett på medelvärme. (De behöver inte träs på pinne.) Stek dem runt om i en torr panna utan olja.

4. Servera med bröd, hackad rå lök och yoghurt eller kajmak.

Tips! De klassiska tillbehören till denna rätt är rå lök, kajmak (syrad grädde som påminner om färskost) och lepinja (Balkans variant av pitabröd), men du kan även servera ajvar (paprikaröra), tarator (vitlöksyoghurt) eller yoghurt till.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt