Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/curry-laksa/

Recept

Curry laksa

Curry laksa.
Curry laksa. Foto: Maggie Soltani

Laksa är en fantastisk nudelsoppa som jag äter lika gärna på sommaren som på vintern. Den är tillräckligt kryddig och fyllig för att vara tillfredsställande en kall vinterkväll, men har samtidigt en pigg fräschör som passar fint till sommarmiddag.

Läs mer: Smaka på Asiens godaste gröna sidor 

I den här soppan använder jag friterad tofu. De fluffiga små tofukuddarna har en unik konsistens som gör sig fantastiskt väl i denna typ av lite matigare soppa. Tofukuddarna köper du färdigfriterade i asiatiska matbutiker eller i en välsorterad matbutik.

1. Mixa samtliga ingredienser till laksapastan i en liten matberedare.

2. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek tofun någon minut. Tillsätt laksapastan och stek tills det börjar dofta gott, ungefär ½ minut. Tillsätt buljong, kokosmjölk samt socker. Smaka av med limesaft, börja med ½ limefrukt och arbeta dig uppåt. Spara lite lime, skär i klyftor och lägg i en skål så att gästerna själva får tillsätta lime efter smak.

3. Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Fördela nudlarna i skålar och toppa med soppan, en liten näve böngroddar, lite rå schalottenlök och chili på varje portion. Toppa med ordentliga mängder örter. Servera med sambal och limeklyftor vid sidan om.