Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/den-perfekta-daalen/

Recept

Den perfekta daalen

Den perfekta daalen.
Den perfekta daalen. Foto: Maggie Soltani

Ni vet när man börjar klura på vad man ska äta till middag, inser att man inte orkar gå och handla men också att kylskåpet är nästintill tomt? Då har man ändå nästan alltid allt som behövs för en daal. Den klassiska indiska linsgrytan är något jag lagar i alla fall ett par gånger i månaden, därför har jag såklart sett till att göra den riktigt, riktigt bra.

Läs mer: Smaka på Asiens godaste gröna sidor

Storheten i en daal (och annan indisk mat) är svår att förneka. Därför vill jag uppmuntra dig att investera lite i din indiska kryddsamling. Om du ser till att införskaffa allt, eller nästan allt, som jag använder i min daal så kommer din indiska linsgryta lyftas från en god och billig onsdagsrätt till något som alla i din närhet tjatar på dig att laga varje gång de träffar dig.

1. Hetta upp olja i en stor kastrull. Stek lök och vitlök tills de mjuknar och precis börjar ta färg. Tillsätt ingefära, jalapeño och samtliga kryddor. Stek tills det börjar dofta gott, ungefär ½ minut.

2. Häll i linser, tomater och 1 liter vatten. Låt puttra i 20 minuter. Tillsätt eventuellt grönkål och låt puttra ytterligare 5 minuter, tills kålen har mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera med ris och pressad lime.

Tips! Krossade tomater då? Vill du ha en daal med mer tomatig karaktär uppmuntrar jag dig att byta ut 4 dl av vattnet mot cirka 400 g krossade tomater. Det går också bra att byta ut en del av vattnet mot kokosmjölk. Jag brukar variera friskt mellan varianterna beroende på humör.