Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Det blir nästa års stora mattrend

Foto: Alamy

Blomkål pekas ut som en av 2015 års hetaste råvaror. DN:s matredaktör Elin Peters listar fem anledningar till att den snart kommer att finnas i ditt kök (eller åtminstone på bild i din mobil).

• Kål i allmänhet har varit trendigt en tid, grönkål och svartkål i synnerhet. Den som vill ligga steget före snöar in på någon annan kålsort. Visst kan man lägga sitt fokus på någon av de lite ”smalare” varianterna, men starkaste mattrenderna de senare åren har inte handlat om det exklusiva, svåruppnåeliga utan om att förmå att uppskatta de bortglömda doldisarna. Så hellre hemkärnat smör än exklusiv olivolja, hellre kärleksfullt tillagad pulled pork än en svindyr köttbit och hellre ett rejält blomkålshuvud än cool röd savojkål.

• Finkockarna gillar blomkål – och det brukar leda till att den även får uppmärksamhet i konsumenternas kök. Senast vid Nobelfesten spelade blomkålen en av huvudrollerna (vid sidan om kronprinsessan Victorias klänning) som huvudingrediens i förrätten: en värmande blomkålssoppa som serverades med en mosaik på kungskrabba. Och här fick blomkålen chans att visa sin mångsidighet, dels som ingrediens i soppan men också som garnityr, tunt skivad rå och picklad i pyttesmå buketter. Som en bonus passar blomkål också mycket bra till skaldjur.

• Tommy Myllymäki gillar blomkål – och han är en av Sveriges mest inflytelserika kockar just nu. Han syns i tv och tävlar i kock-VM, så när han inkluderar ett enligt uppgift ”magiskt” recept på hel, ugnsstekt blomkål med kapris, salvia och enorma mängder smör i sin senaste kokbok kan man räkna med att det kommer att serveras lite varstans inom kort.

• Bilddelningssajten Pinterest listar blomkål (eller åtminstone bilder på blomkål) som en av de stora trenderna inför 2015. En av anledningarna till det är sannolikt att blomkål gör sig extremt bra på bild. Oavsett hur god en köttgryta är så är den sällan riktigt bildskön, att lägga upp en bild på blomkål kan däremot bli både snyggt och trendigt. Blomkål kan rentav vara grunden till det som kommit att kallas ”cuisine de blogueur” - rätter som är så snygga att man bara MÅSTE plåta dem och lägga upp på valfritt socialt medium.

• Blomkål är dessutom bra på många sätt. På riktigt. Den är matig, och fungerar bra som grund när man, vilket allt fler gör, väljer att äta mindre kött. Den går nästan alltid att få tag på, ofta dessutom svensk eller ekologisk. Den är billig, klimatsmart – och dessutom nyttig.

Fem goda blomkålsrecept från DN:s receptbank:

Blomkål garam masala

Rostad blomkål

Tartelett på blomkål med havskraftor

Blomkålssoppa med jordärtskockor

Råwok med blomkål