Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/dns-olskola-med-veckans-superkombo-semla-och-stout/

Dryck

DN:s ölskola med veckans superkombo: Semla och stout

I DN:s serie Ölskolan guidar Sanna Lindberg till stilar och smakmatchningar.
I DN:s serie Ölskolan guidar Sanna Lindberg till stilar och smakmatchningar. Foto: Anette Nantell

Ölskolan del 4. Vilket öl ska man dricka till vilken mat? Och vilka smaker i maten kan lyfta ölet? Sanna Lindberg djupdyker i de bästa mat- och ölkombinationerna och tipsar om hur du kan tänka.

Semlan har levt ett nästan lika livligt liv som ölet de senaste åren, och har dykt upp i alla tänkbara former, smaker och texturer. Också som öl. Ölifierad semla må vara roligt, annorlunda och kreativt – men smakmässigt ingen större hit, i alla fall inte om man jämför med superkombon:

Stout och semla är en lyckad kombination.
Stout och semla är en lyckad kombination. Foto: Sam Stadener och Fredrik Funck

Klassisk semla och sweet stout. Med klassisk semla menar jag här kardemummabulle, mandelmassa och grädde. Men det får gärna vara med vissa ”hipsterinslag”, för ju saltare mandelmassa desto bättre kombo. Faktum är att det till stor del är mandelmassan som styr. Hittar du en semla med rostad mandelmassa, gärna med någon citrusfrisk smaksättning och försiktig sälta, är det jackpot. Har du en smakrikare bulle är det bra, medan den perfekt vispade grädden fungerar som smakbrygga mellan ölets beska och mandelmassans fruktighet.

Rostade toner från malten gifter sig fenomenalt med semlans olika byggstenar och lyfter gärna kardemumman och mandeln.

På ölsidan är det viktigt att beskan hålls nere, att ölet som helhet inte blir för smakrikt och att alkoholen är balanserad och inte eldig. Rostade toner från malten gifter sig fenomenalt med semlans olika byggstenar och lyfter gärna kardemumman och mandeln, särskilt om det finns en eftersötma. Som det ju gör i en sweet stout, det vill säga en stout som fått extra sötma från laktos. Ett komborecept som inte nödvändigt måste tillskrivas semla, utan som funkar alldeles utmärkt också till prinsesstårta. Ölet njuter du helst ur en större kupa runt 12-14 grader. Semlan får inte vara kylskåpskall.

Grafik: DN
Bild 1 av 3 The sweet hoof milk stout från Remmarlöv Gårdsbryggeri.
Bild 2 av 3 Stout från Gothenburg Brew.
Bild 3 av 3 Almond walnut vanilla caramel cake från Brewski.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Ämnen i artikeln

Dryck
Ölskolan
Semlor
Öltips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt