Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/dryck/alf-tumble-ikonvin-med-fans-over-hela-varlden/

Dryck

Alf Tumble: Ikonvin med fans över hela världen

Foto: Marcus Ericsson/TT

Penfolds Grange 2015. 4.699 kronor flaskan.

Billigt? Nepp. Prisvärt? Kanske. Åtråvärt? Absolut.

Av de totalt 96 flaskor som släpps i Sverige fredagen den 20 september finns sannolikt minst tio köpare per butelj. Det världsberömda samlarvinet från Australien har många fans, över hela världen. Räkna med kö utanför Systembolagets tre vinkällarbutiker. Samma vin kostar 6.500–8.000 kronor i andra länder, och mer lär det bli på kommande auktioner.

Att Grange blivit både ett ikonvin och en klenod för samlare är intressant. Trots att dagens upplaga är på 90.000–110.000 flaskor stiger priserna successivt samtidigt som de har en märkbar värdeutveckling. Antagligen inget vinmakaren Max Schubert räknade med när han experimenterade fram den första buteljeringen 1951. Eller så var det precis det han gjorde. 

Till skillnad mot konstsamlare kan vinsamlare alltid dricka upp sin investering. Men precis som andra ikonviner handlas Grange oftare än de dricks.

Projektet Grange var ambitiöst från början och är än mer ambitiöst i dag. I grunden är det ett shirazvin med en liten del cabernet sauvignon gjort på de för året bästa vingårdslägena. Ett bombastiskt australiskt kraftpaket som görs enligt samma principer som toppslotten i Bordeaux.

Till en början var det inte många som trodde på Grange. Det var först på 70-talet vinet fick internationell status efter att ha vunnit en blindprovning och sedan fått 100 poäng av vinjournalisten Robert Parker. Det visade sig också att vinerna bara blev bättre med åldern, och som en service till lojala Grange-fans började Penfolds erbjuda gratis omkorkning av äldre flaskor.

Till skillnad mot konstsamlare kan vinsamlare alltid dricka upp sin investering. Men precis som andra ikonviner handlas Grange oftare än de dricks. På auktioner byter vinerna ägare betydligt fler gånger än de öppnas, och man kan undra vart alla flaskorna till slut tar vägen. Gillar du vin, men som de flesta andra inte vill spendera fyra ungars barnbidrag på en flaska vin, finns det alternativ. Nio av dem har du här.  

Läs mer om viner