Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Avsaknad av regler en del av charmen med naturvin

För ett par veckor sedan annonserade franska INAO (det organ som kontrollerar klassificeringen av jordbruksprodukter) att man undersöker möjligheterna att definiera begreppet ”naturvin”.

Denna, för många luddiga, vinkategori har länge gett upphov till debatt. Främst handlar namndiskussionen om huruvida ”icke naturviner” skulle vara onaturliga. Det har gått så långt att många naturvinsproducenter helt har slutat att använda begreppet. Till saken hör att utöver att vara en vinstil täcker begreppet även in en filosofi, kultur och gastronomi med starkt fäste i Paris. Därför varierar definitionen beroende på vem du frågar.

Alla inblandade är dock överens om att naturvin: 
1) görs på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. 2) att man använder sig av naturlig jäst. 3) undviker tillsatser, såsom svavel. Den sista punkten, svavlet, är en debatt i sig. Vissa producenter förespråkar nolltolerans medan andra anser att mindre än 10 milligram/liter tillsatt vid buteljering är okej. De tillåtna maxnivåerna som gäller för vin inom EU ligger mellan 160-400 milligram beroende på vintyp.

Den främsta anledningen till att INAO undersöker saken är att fransmännen dricker allt mer naturvin. I förlängningen vill man hitta ett sätt att klassificera vinerna och underlätta för konsumenterna. Fint så. Men behöver Frankrike fler vinlagar, restriktioner och märkningar? Historiskt sett hjälpte vinlagarna till att höja kvaliteten. I dag finns inte samma problem, i synnerhet inte bland småskaliga medvetna odlare.

Jag är positiv till informativa etiketter – gärna med innehållsförteckning och tydlig avsändare – men jag tvivlar på att naturvinsrörelsen låter sig mallas. Och är det inte det avsaknaden av regler, som på något sätt är charmen med genren?  Måhända kommer jag att gå på nitar och bli besviken när jag öppnar en flaska naturvin. Men det händer hela tiden, oavsett svavelnivå, typ av jäst och märkning.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.