Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Bästa boxarna just nu

Bengt-Göran Kronstam har testat Systemets samtliga boxar. Här tipsar han om sina personliga favoriter.

2009 Santiano Fairhills Chardonnay Semillon
Chile
Nr 6689, 179 kr
Detta är ett vin som tidigare passerat obemärkt, men som i sin nya årgång sträcker sig långt över ribban. ”Ett föredöme”, skrev jag i mina noteringar, tack vare en stor, kraftfull och klart karaktärsfull doft och en torr, stram, ytterst välgjord och medvetet matorienterad smak. Semillon är en druvsort som börjar vända en långsam kräftgång i världens vingårdar. I sin ungdom kan semillonvinerna verka blyga, men de växer snabbt på både bredd och djup. Det upptäcker nu fler och fler vinmakare.

Oude Kaap Chardonnay
Sydafrika
Nr 16011, 169 kr
Ett riktigt kap är detta vin som år efter år överpresterat. Chardonnay från Sydafrika har annars inte haft någon vidare renommé, men detta är en druvsort som nu uträttar en växande andel underverk i detta vinland. Allt annat än krävande, men så handlar det också om ett riktigt svensktoppsvin.

2009 Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc
Chile
Nr 6895, 177 kr
I Vinordic Wine Challenge, Sveriges enda EU-certifierade vintävling vann detta nyligen en välförtjänt bronsmedalj bland boxvinerna. När jag nu provar om blir jag än mer förtjust. Chardonnay står för rondören, sauvignon blanc för fräschören. Allt hopkokt till en drickvänlig kompott som passar de flesta.

2008 Côtes-du-Rhône
Frankrike
Nr 6018, 215 kr
Liksom de övriga åtta favoriterna är detta ett av de undantag som bevisar kritiken i vinkrönikan till vänster. Här har du lådviner med både kropp och själ. För min del är det listans allra bästa köp denna vår, i konkurrens med De Bortoli-boxen nedan. Doften är ursprungstypiskt rotfruktsknäckig, smaken mjuk och diskret syrahkryddad i en befriande ambitiös och personlig stil. Det funkar utmärkt både i och till grytan. Bjuds det i stället grillat? Ja, då behöver du heller inte tveka. Så ska det smaka!

2008 De Bortoli Shiraz
Australien
Nr 6280, 209 kr
Här spelar syrahdruvan solo. ”Shiraz” anger både ursprung och stil, en mer förtätad och generöst fruktmullig skapelse. ”Solsken i flaskan” var en reklamslogan för Australiens viner en gång i tiden. Smaka, så förstår du varför. Tveklöst publikfriande!

2009 Ramos Reserva
Portugal
Nr 6139, 219 kr
Portugal gjorde en fenomenal rusch på den svenska vinlistan förra året och nästan allt berodde på Ramos som tog ett krumsprång av överprestation. Den nya årgången är om möjligt ännu bättre, men har samtidigt blivit fläskigare och därmed också rättat in sig i ledet. Båda årgångarna har sina fördelar.

2008 Masi Modello
Italien, Veneto
Nr 72386, 249 kr
Om det är sant vet jag inte, men ryktet säger att detta vin skulle kvalat in i den vanliga listan om det inte vore för alltför ymniga beställningar på ett och samma ställe. På Systembolaget är man nämligen hysteriskt rädd för att någon importör ska stödköpa sina egna viner. Det var upprinnelsen till den famösa muthärvan, fast när det hela upptäcktes hade flera av de stödköpta vinerna redan ramlat ur listan. Det går nämligen inte att lura oss konsumenter mer än en gång. Den risken är liten.

2008 Leitz Becker Pinot Noir
Tyskland, Pfalz
Nr 73632, 249 kr
Johannes Leitz är en lika skicklig som orädd vinmakare. Hans viner tillhör den högre divisionen, men lyxen samsas med två ovanligt läckra boxviner. Tysk pinot noir går i samma ljusa stil som i Alsace. Det vita 2008 Leitz Riesling Trocken (nr 73604, 249 kr) är lika lättsamt, friskt och lättdrucket.

Beaujolais George Duboeuf
Frankrike, Bourgogne
Nr 80520, 199 kr
Detta är sommarens lådvin, för fjärde året i rad. Ett vin som kan serveras källarsvalt till både fisk, kött, sallader och hämtmaten från thairestaurangen. Eller varför inte göra en skön långdrink när solen står i zenit. En slurk hallon- eller vinbärssaft i glaset, några stora isbitar och så vin.

Hela listan

Test av vinboxar