Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Bästa boxen kommer från Beaujolais

Under årets första månader svarar boxvinerna för strax över halva Systembolagets vinförsäljningen. Men i takt med att ljuset återvänder stiger andelen för att i juli toppa med en marknadsandel över sextio procent.

Det senaste året har dock ökningen planat ut. Boxupproret har nått sin kulmen, tror man på Systembolaget. Det stämmer säkert. Möjligen kan också en viss återhämtning skönjas för flaskvinerna. I längden blir det nämligen ganska tråkigt att dricka samma vin, på samma sätt som du med tiden tröttnar på lunchrestaurangens meny.

Till all glädje har dock kvaliteten på boxvinerna stigit rejält. Visst finns det riktiga stolpskott, men det mesta går i mål. Skälet är inte bara bättre kvalitetskontroll, utan också på att kunskapen och tekniken utvecklats. Boxvinerna är i dag det snabbast växande segmentet på den internationella vinmarknaden. Som så ofta har Sverige här varit en pionjär.

Det gäller inte minst datummärkningen, ett självklart krav som DN var först med att begära. Nästa steg blir att sälja lådvinerna ur kylda utrymmen, på samma sätt som andra lagringskänsliga livsmedel. Det skulle i ett slag fördubbla hållbarheten.

Då skulle jag också kunna ställa upp på de generösa tidsramar Systemet tillåter på boxvinerna. Själv skulle jag aldrig köpa ett boxvin som är äldre än sex månader. För de vita är hållbarheten ofta ännu snävare. Högst fyra månader kan fräschören garanteras.

Boxvinerna mognar snabbt och oxiderar lätt. Därför filtreras vinerna hårdare och därför tillsätts mer konserverande svaveldioxid. Av detta skäl rekommenderar jag att du alltid tappar upp vinet på en karaff eller kanna. Svaveldoften, som i värsta fall påminner om ruttna ägg, kan nämligen vädras bort.

Sveriges billigaste boxar hittar du ännu inte i någon butik. För dessa måste du ta omvägen via beställningssortimentet. Gör det, där hittar du flera riktigt bra köp. Vinparet Ganador White (nr 84207) och Ganador Red (nr 84206, 118 kr för båda per tre liter) är naturligtvis inga stora smakupplevelser, men smaken är ren och fullt godkänt. Jämförpriset med en flaska ligger under trettio kronor. Det är oslagbart och särskilt det senare är för priset ett litet fynd i en lätt och saftig, helt mjuk stil. Båda vinerna finns även i tvålitersboxar (88 kr), om det är ett alternativ.

Systembolagets bästa röda boxvin hittar du också beställningssortimentet. Det är Beaujolais Georges Duboeuf (nr, 80520, 198 kr) med en mycket stor och vidöppen, skolboksmässig doft av gamaydruvan. Smaken är saftig, lång och charmfull i befriande ren och lättdrucken stil.

En invändning generellt mot boxvinerna är att de är lika intill förväxling. De vita är antingen friskt krispiga eller feta och sötfruktiga. De röda går i nio fall av tio också i en fruktgenerösa, mulliga stilen, även om jag här har avskiljt de som uppvisar åtminstone någon garvsyra. Men du kan inte räkna med att ett boxvin har den strävhet som gör rödvin så överlägset alla andra drycker till kött.

Ett undantag är 2006 Masi Modello Rosso (nr 72386, 249 kr), även det i beställningssortimentet. Nog för att det är både mjukt och saftigt, men med en lite bitter spets i den körsbärsfruktiga aromen som ger smaken stadga.

Andra bra vinboxar i beställningssortimentet är 2006 Drosdty-Hof Shiraz Pinotage (nr 82687, 194 kr) och 2005 KWV Pinotage (nr 84947, 198 kr). Båda kommer från Sydafrika, det vinland som bjuder flest alternativ i denna boxprovning. Boxarna är också det kanske viktigaste skälet till Sydafrikas succé på den svenska vinlistan de senaste tio åren.

Det sydafrikanska rödvin som toppar prisvärdet är 2007 Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon (nr 12890, 175 kr), tack vare en lång, god smak med härlig, väl uppstramad fruktrikedom i generöst överflöd. Förra årets bästa röd box, i vinkritikernas omröstning, finns också med bland de bästa köpen: 2005 Roodeberg (nr 7451, 264 kr).

Möjligen är detta undantaget som bekräftar regeln att boxvin alltid smakar bättre ju yngre det är. Fast här talar vi om ett vin som kostar 83 kronor på flaska, så kvaliteten ligger på ett helt annat plan än i de billigaste boxarna. På flaska är det definitivt ett lagringsvin och kanske vinner även boxen på att slipas av någon månad. Så var det förra året, då jag höjde betyget ytterligare ett snäpp vid en omprovning några veckor senare.

På den vita sidan vinner Sydafrika både när det gäller det krispiga, med 2007 Zonnebloem Sauvignon Blanc (nr 2020, 196 kr), och de generösa fruktbomberna. I de senare är det chardonaydruvan som omfamnar.

2007 Robertson Chardonnay (nr 12094, 174 kr) är ny årgång av en box som jag aldrig, såvitt jag kan minnas, blivit missnöjd med. Smaken är lång och välmatad med utmärkt struktur och eftersmak. Däremot är den röda varianten, 2006 Robertson Winery Shiraz (nr 89347, 159 kr), inte i min smak. Här skulle ett snart årgångsbyte kunna göra susen.

Förra årgången av KWV Chardonnay (nr 7055, 197 kr) var den bästa jag smakat och nollsjuan håller samma höga klass. Doften är rund och god med diskret ekinslag. Smaken är djup och kraftfull med hög alkohol i lång, välskapt stil.

Italien följer på Sydafrika med tio listplaceringar. Här är det fyra viner som står främst, alla från Sicilien. Allra högst når 2006 Pasqua Kalis Nero d´Avola Shiraz (nr 7309, 192 kr), men 2005 Santagostino Nero d'Avola-Syrah (nr 2312, 187 kr), 2006 Mauro Primitivo (nr 32364, 197 kr) och 2006 Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon (nr 2315, 229 kr) är inte långt efter. Vad gäller de senare är det värt att notera att boxvinet faktiskt är godare än i flaskan som jag provade parallellt.

Chile kommer trea med fem viner. Två av dessa har fyndkaraktär: 2007 Viña Maipo Cabernet Sauvignon (nr 16510, 189 kr) och 2007 Gato Negro Cabernet Sauvignon (nr 7564, 189 kr). Det första är ett stående fyndvin, även det bättre på box än i flaska. Gato Negro där-emot är i den nya årgången bättre än någonsin i en mättad, lakritssöt stil.

Från grannlandet Argentina kommer 2007 Ecologica Shiraz (nr 6512, 187 kr/box) som ensamt står för två tredjedelar av hela försäljningen av ekologiskt vin i Sverige. Det är verkligen inget dåligt miljöval, men här märks verkligen vikten av att välja nya boxtappningar. Den förra årgången hade vissnat betänkligt senast jag provade den. Nollsjuan står nu i full blom!