Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Billigt vitt smakar bättre än någonsin

Våra vinvanor har genomgått en makalös förändring. För hundra år sedan bestod halva den svenska vinkonsumtionen av söt madeira. När motboken avskaffades 1955 drack vi fortfarande lika mycket starkvin som vitt, rött och rosé. Söt vermouth dominerade då bland det starka. När drack du sådant senast? Samma fråga gäller sherry, en annan femtiotalsklassiker?

Den stora förändringen gäller förstås övergången från sprit till vin. Fram till 1977 drack svenskarna lika många glas av det förra som av vinet. Sedan dess har supandet ersatts av en mer måttlig och gastronomiskt betingad vinkultur. Det senare håller förstås inte alla med om och baksidan ska inte förnekas, men på det hela taget och för de allra flesta är fördelarna uppenbara.

Ser du mer i detalj, så är inte förändringarna mindre. Sedan Vin & Sprits importmonopol avskaffades vid mitten av nittiotalet har det gått rasande fort. Gamla monopolmärken, anonymt buteljerade här utan vare sig årgång eller producent, har ersatts av en ständigt växlande flora av internationella varumärken, specialkomponerade vinboxar, berömda kultviner och totalt sett en vinlista som imponerar stort. Åtminstone om du lägger till det beställningssortiment som importörerna själva listar och som finns tillgängligt i varje systembutik.

Dagens vinutbud är större än någonsin, så stor att nyfikenheten kräver guidning. Att recensera alla viner som byter årgång efter hand är därför en viktig del av DN Söndags vinbevakning. Ja, egentligen är det ännu viktigare än att snoka upp det godaste av de tillfälliga bekantskaper som sköljer över oss varje månad. Här finns viner som bevisat sin existens under längre tid. Sådana som inte valts ut av Systembolagets tjänstemän, utan finns kvar på egna meriter, och gör det så länge vi kunder vill ha dem.

Vinerna i listan är alla av detta slag. Variationen täcker de flesta preferenser i både smak och pris. Välj det som passar dig!

Bland de vita sätter jag tre viner allra främst. Det billigaste, 2008 Bodega Lurton Pinot Grigio (nr 6193, 67 kr), har aldrig smakat så bra som i sin nya årgång och är dessutom ett ovanligt mångsidigt vin som passar lika gott som drink och kafévin, som till många maträtter där vin annars har svårt att hävda sig.

Bland de kraftfullt uppumpade vitvinerna toppar 2007 Santa Helena Premium Varietal Chardonnay (nr 6600, 69 kr), ett riktigt testosteronvin, och 2007 Errazuriz Max Reserva Chardonnay (nr 6090, 109 kr). Även det senare är mäktigt tillskuret med djup, integrerad fatrostning i fläskig, ändå läcker och absolut hundraprocentigt publikfriande svensktoppsstil. Här är det max i varje droppe.

Suveränt mycket vin per krona får du i 2007 Maglet Cabernet Sauvignon Merlot Cabernet Franc (nr 2694, 56 kr) och vinhuset Pellerins 2007 Côtes-du-Rhône (nr 6018, 67 kr). Stort i bokstavlig bemärkelse är också 2007 Basilisk Shiraz Mourvedre (nr 6327). Men notera då att det handlar om magnumflaskan (169 kr/1,5 liter). Den vanliga buteljen håller inte alls samma klass.

Vin är i mångas mun en tillvand smaksensation. Rödvinerna ovan passar allt och alla, medan de mer strama, sträva och smakrika kräver större erfarenhet. Mat mjukar också upp dessa viner som utan tvekan vinner i längden. 2006 Torres Coronas Tempranillo (nr 6996, 69 kr) kan vara en bra brygga över till dessa mer bestående smakupplevelser. När du väl vant dig är det svårt att klara sig utan viner som 2007 Val delle Rose Morellino di Scansano (nr 2347, 75 kr) och 2005 Château Labadie (nr 3550, 126 kr). Detta är som regel också viner med större hållbarhet och ett par flaskor i garderoben är den bästa investering du kan göra i dessa dagar. Den första april stundar nämligen en del smärtsamma prishöjningar.

Men allt som kluckar i våra glas är inte gott. Elvis har doppat mockapjucken i vinkaret, även om han enligt levnadstecknarna var mer begiven på andra drycker och droger. 2006 Elvis Blue Suede Chardonnay (nr 6305, 99 kr) får mig osökt att tänka på "Crying in the Chapel" och detsamma gäller för övrigt det mesta amerikanska vinet på Systemet. Vinhuset Gallo når till exempel ett nytt bottenrekord och visar slutgiltigt att hela arvet efter de två grundarna slarvats bort på rekordtid, åtminstone i ett vinöst perspektiv.