Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Det nya lådvinet har karaktär

Foto: Alamy

KRÖNIKA. Glöm trist vin i en 3-liters pappkartong. Den nya vinlådan är raka motsatsen! Sex olika vinflaskor, karaktärsfulla och personligt utvalda, samlade i en gemensam låda.

Suget efter bättre viner från småskaliga, hantverksdrivna producenter har resulterat i ett större utbud av spännande blandlådor. Bakom dessa hittar vi ofta vinimportörer som huvudsakligen säljer vin till restaurang men som insett potentialen med att nå ut till den vinintresserade allmänheten – antingen via Systembolagets beställningssortiment eller via näthandel.

Handplockade vinlådor av det här slaget har egentligen inget med lådvin att göra, bortsett från att du köper vin i större mängd på ett bräde. Det handlar främst om vin som görs i mindre kvantiteter och i annorlunda stilar. Vi pratar alltså om vinbönder framför vinfabriker. Lokala ursprung. Ekologiskt eller biodynamiskt odlat, med eller utan certifiering.

Och vill du få tag på naturvin – vin som görs med minimal påverkan och utan svavel – har vinlådor blivit det enda vettiga alternativet. Systembolaget anser att kvaliteten och tillgången på den här typen viner inte håller för att platsa på de fasta butikshyllorna.

Spänningen med blandade vinlådor ligger i urvalet. Troligtvis möter du sex olika viner du aldrig druckit tidigare. Viner som valts ut av någon som rest land och rike runt för att nosa upp just dessa buteljer. Du kommer garanterat att upptäcka nya områden och förhoppningsvis förstå vinerna bättre.

De flesta lådor följer ett tema – säsong, stil eller ursprung hör till de vanligaste – och med i paketet finns ofta även personliga introduktioner till vinerna och de som gör dem. I bästa fall med matchande recept. För finns det egentligen något bättre sätt att närma sig ett nytt vin än köksvägen? Plocka upp den flaska i lådan som lockar mest, ta fram skärbrädan och ett vinglas. Trevlig smakresa!

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.