Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Gammalt vin och årgångsvin

Systemfel!
Du skriver att Claude Val Rouge (nr 32153, 55 kr) ska finnas för leverans inom en till två dagar. Den 18 april beställde jag en låda (tolv flaskor) och upplystes om att den skulle levereras torsdag den 24:e. Denna dag fanns den inte i min systembutik (Hudiksvall) där man upplyste mig att om jag hade beställt elva flaskor i stället för tolv skulle jag ha fått dem inom två dagar ("då tas de från centrallagret"). Eftersom jag beställde en hel låda tas den från leverantören och läggs i ordinarie frakt och då tar den minst en vecka, kanske längre. Men nu hjälpte det inte att beställa elva heller, för vinet är slutsålt och man kunde inte upplysa om när det kommer in igen!
Håkan Nilsson
SVAR: Detta är inte det enda brev jag fått i denna fråga och det är inte heller det enda vin som råkat ut för samma missöde. Att den gemensamma nämnaren är att det handlar om viner som kvalat in i den vanliga listan efter omfattande försäljning i beställningssortimentet säger en hel del.
Det aktuella vinet, som är Systembolagets mest prisvärda budgetvin för närvarande, finns när detta skrivs i fyrtiosju systembutiker (enligt bolagets hemsida). Importören uppger att det inte varit slutsålt en enda dag de senaste månaderna och informationen är direkt felaktig.

På Systembolagets hemsida sägs följande: "Varor ur det ordinarie sortimentet som inte lagerhålls i din butik kan du beställa. Personalen i din butik hjälper dig. Varor som du beställer före kl 15.45 måndag-torsdag levereras till butiken senast kl 16.00 dagen därpå. Beställningar som du gör på fredag och lördag levereras på måndag respektive tisdag. För våra butiker norr om Sundsvall och på Gotland är leveranstiden två dagar." Där framgår förvisso att det kan ta längre tid vid större beställningar, men detta kan knappast rymmas inom denna gräns och särskilt inte i det prisläge som det är fråga om. Tvärtom, enligt den information jag har ska varor i denna prisklass alltid beställas i hela kollin, oavsett hur många flaskor kunden beställt.

Tilläggas kan att detta vin utelämnats i den tryckta prislistan, trots att det fanns i sortimentet redan då listan publicerades. Härigenom utestänger man vinet fram till oktober, då det är dags för nästa prislista.
Jag har kontaktat Systembolaget och fick då besked om att man skulle titta på frågan, men någon kommentar har jag sedan inte fått. Som jag ser det är detta ännu ett exempel där Systembolaget inte sköter sitt uppdrag på ett riktigt och neutralt sätt. Mitt förslag är därför att du informerar konkurrensverket, den myndighet som övervakar dessa frågor.

Champagne på tillväxt
Nu när geografin för distriktet Champagne utökats/ändrats, kan ni inte publicera en karta i DN vad denna förändring innebär?
Nils Holm
SVAR: Det här är en fråga som det finns mycket att säga om. Men för att sammanfatta, så är det ännu långt ifrån klart vad utvidgningen kommer att medföra rent geografiskt. Tilläggas ska också att Champagnedistriktet en gång rymde dubbelt så hög vingårdsareal som i dag.
Senast kartan reviderades var efter första världskriget, då efterfrågan var på bottennivå och spannmålspriserna desto högre. I det läget var det en hel del byar som inte ens brydde sig om att ansöka om att få ingå i appellationen (den juridiska ursprungsgarantin). En av dessa fick redan 1990 tillstånd att åter ingå i distriktet och det är med detta prejudikat som fler och fler krävt en ändring.

Femtio byar finns nu på förslag, men inom dessa ska först varje kvadratmeter analyseras. Två byar har dessutom utestängts för framtida bruk, så det handlar inte bara om en expansion. Tidigast 2021 kan vi räkna med några viner från dessa nya områden, för övrigt.
Mer bekymrande är den ökning av den tillåtna avkastningen som redan genomförts. Detta kan medföra ett kvalitetsfall.

Samma vin?
Jag köpte för något års sedan 2002 Le Theron från Cahors på din rekommendation. Det var utsökt och nu såg jag att du rekommenderade 2000 Château de la Caïx (nr 85808, 126 kr) som är från samma område. Är det ett liknande vin?
Michael Bortz
SVAR: Cahors är ett vinområde i sydvästra Frankrike med en gemensam nämnare i druvsorten som heter malbec, så smaken påminner definitivt om det vin du först köpte. Det är ungefär som att din prästost alltid följer samma mönster. Men på samma sätt finns det likväl mer eller mindre goda smakprov. Château de la Caïx hör till de mer lyckade exemplaren, inte minst i den aktuella årgången.

Kännetecknande för cahorsvinerna är en bastant fruktarom med mycket motspänstiga tanniner, den sträva garvsyran, som ger rödvinet förmåga att utvecklas med lagring. Men malbec har också blivit en specialitet i Argentinas vingårdar och där ger den ett helt annorlunda och mer alkoholpotent än uppstramat vin.

Gammalt vin
Kan det vara skadligt för hälsan ifall man dricker rött vin i box 4-5 månader efter datumet "bäst före"?
Rossen Krastev
SVAR: "Bäst före" står här för "godast före", så du kan lugnt dricka ditt vin. Däremot kan det ha tappat sin fräschör, men det märker du bara genom att smaka. I värsta fall kan det börja likna vinäger och då kanske du kan använda det i en gryta.

Vin till indiskt
Tack för bra vinförslag till indisk mat i DN Söndag den 6 april. Vi är några vinvänner som provade både det vita De Bortoli och det röda Eremo. Jag hade gjort en lammgryta med aprikoser från Maud Onnermarks Go' kväll och det röda var i särklass. Jag har tidigare sökt efter rött till indisk mat, men bara fått vit riesling till svar när jag frågat.
Anita Höök
SVAR: Det stämmer att riesling är det vin som oftast rekommenderas till "orientalisk mat". Fast det begreppet är förstås så övergripande att svaret inte är värt särskilt mycket, ungefär som att säga att riesling skulle vara det enda rätta till "västerländsk mat". Vinperialism, brukar jag kalla sådant. Riesling (och champagne) är förträffligt till sushi, men det är också många andra vinsorter och när vi går vidare till andra maträtter så ökar också vinvarianterna.

Härom veckan träffade jag en indisk vinjournalist och passade då på att diskutera detta. Svaret blev en provkarta på detta gigantiska lands olika matkulturer, men vi var överens om att dagens fruktgenerösa rödviner ofta passar bra till den heta maten.

Testa Vinskolan!
Vi är ett vinprovargäng som ska ha vår sista provning innan sommaren. Vi har provat italienska viner, tyska vita viner, champagne och lite till. Det vi upptäckt under vår "vinresa" är att vi bara har provat ett franskt vin och det var en champagne.
Så nu skulle vi vilja testa några franska röda viner och förhoppningsvis "återupptäcka" några bra och goda.
Ann Sörensen
SVAR: Egentligen skulle jag vilja råda dig att fråga i din systembutik. Bara du inte kommer under rusningstid, så hittar du oftast någon som både kan och gillar att ge dig goda råd. Ett annat sätt är att kontakta Systembolagets kundtjänst (kundtjanst@systembolaget.se eller 020-85 85 00) som är en utomordentlig expert på detta område.

Men DN är förstås också en kunskapskälla att ösa ur och du hittar alla dryckesartiklar på DN.se. Där finns också en speciell "vinskola" med ett dussin vinprovningar. En av dessa handlar om hur du smakar fyra ljusa druvsorter med rötterna i Alsace. Kanske kan det vara en bra vinprovning nu när den ljusa årstiden är här, även om det var rött du hade i åtanke.

Vin med årgång
Vad innebär det kort-/långsiktigt och inte minst smakmässigt att ett vin kommer från ett så kallat "bra" (eller "dåligt") år ?
Anders Lindqvist
SVAR: Rent generellt kan sägas att årgången rent smakmässigt har betydligt mindre betydelse i dag, på grund av att man numera har stor detaljkunskap om hur och när vingården ska skördas. Fallerar klimatet kan detta dessutom kompenseras genom att man sorterar bort omogna, skadade eller övermogna druvor. Skulle det inte räcka kan sedan olika metoder användas för att förbättra resultatet på teknisk väg.

Detta innebär förstås inte att varje årgång smakar lika gott, men de rent katastrofala skördarna har mer eller mindre kunnat elimineras. Viktigt att veta är att det även de bästa åren görs urusla viner och att kvalitetsmedvetna producenter lyckas långt över förväntan när förutsättningarna är sämre.

Ställ en fråga

Har du frågor till Bengt-Göran? Mejla till svar@kronstam.se. Ett urval frågor av allmänt intresse besvaras och publiceras.