Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Kalastips: Så väljer du rätt dryck

Foto: Alamy

Mycket mat, mycket folk. Bjudningarnas årstid närmar sig och buffématen dukas fram. För att välja rätt dryck till många finns det några enkla trix att ha i bakhuvudet.
 DN:s Alf Tumble guidar.


Foto:

• Låt det bubbla

Det finns inget tydligare tecken på kalas än ljudet av en champagnekork. Bubblornas effekt må vara psykologisk men ack så viktig för festkänslan! En annan fördel med friska mousserande viner är att de tack vare hög syra är gångbara till en bred repertoar av mat. Framförallt passar torra bubbelviner till mat med fet, gräddig eller oljig karaktär då vinets syra skär som ett rakblad genom fettet. Du bör dock se upp med mat med sting i då kolsyran i vinet tenderar att förstärka upplevelsen av kryddhetta från till exempel chili.

 

Till bubbelfavoriterna under hundralappen som gör jobbet både med och utan mat hör ekologiska 1+1=3 Cava Blanc de Noirs, Cava, 99 kr (nr 7610) och Alta Allela Brut Nature Reserva 2013, Cava, 99 kr (nr 7904). Den första är lite generösare och rundare i smaken medan den andra är lättare och friskare. Båda säljs i de flesta butiker.

Storflaskor bidrar också till festligheten men utbudet i fasta sortimentet är klent. Bästa magnumflaskorna är Rotari Brut, Trentino, 219 kr (nr 7567) och Palmer Vintage Brut 2002, Champagne, 829 kr (nr 7867). Att beställa finns partyglada och lagringsdugliga Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut, 299 kr för 150 cl (nr 77741).

Foto:  

• Skippa boxen

Det finns flera anledningar till varför vin smakar bättre buteljerat på flaska än tappat på kartong. Dels behövs det stora mängder svavel för att vinet ska överleva i en box och dels är kvaliteten lägsta möjliga för att kunna matcha det hårt pressade literpriset. Druvorna till lådviner kommer oftast från de sämst belägna vingårdarna och från de yngsta rankorna. Vinerna massproduceras industriellt och saknar ofta både druv- och ursprungskaraktär. Som tur är finns det alternativ på flaska som levererar för nästan samma peng.

Ska du bara servera ett vin till en massa rätter är tricket att inte låta det ta plats. Undvik viner med bekräftelsebehov, överdrivet med ekfat, sötma och tanniner.

Tre ekologiska allroundfavoriter, ett vitt och två röda som alla fått högsta DN-betyg och gör jobbet är Biohof Pratsch Grüner Veltliner 2014, Niederösterreich, 89 kr (nr 2922), Terre de Mistral Côte-du-Rhône 2015, 79 kr (nr 2167) och Gabriel Meffre Côtes-du-Rhône Saint-Francois 2014, 89 kr (nr 70526). Alla tre smakar tydligt av både adress och druva, vilket även citruspigga vita vinet Hunter’s Riesling 2015, Marlborough, 89 kr (nr 2480), gör liksom den lätta röda ekonyheten Villa Merighi Bardolino 2014, 89 kr (nr 3600).

Foto:   

• Gott utan alkohol

Hur man än vrider och vänder på det smakar vin utan alkohol inte vin. Lösningen till gott alkoholfritt ligger i att leta efter drycker som är naturligt goda utan alkohol. Lemonad, must och saft både smakar och matchar bättre med plockmaten. En hemmablandad lemonad imponerar dessutom mer på dina gäster än en trist vinimitation, och du kan själv reglera söthetsgraden.

En av få drycker där det alkoholfria alternativet smakmässigt kan jämföras med originalet är öl. På senare år har man med nya tekniker lyckats riktigt bra med både alkoholfri öl och lättöl. Bäst på bolaget just nu är välhumlade Mariestads alkoholfri, 11 kr (nr 1952), Mikkeller Drink’in the Sun, 17 kr
(nr 11994) och Brewdog Nanny State,
15 kr (nr 1947).

Eftersom Systembolaget inte har monopol på att sälja alkoholfria drycker är utbudet ofta bättre i välsorterade livsmedelsbutiker. Lättölen EPA och Porter från Gamla Enskede Bryggeri är lysande exempel som säljs lokalt i mataffärer och på krogar.

En något söt äppelmust som fungerar till det mesta och brukar gå hem på de flesta kalas är La Ribaude Jus de Pommes Artisanal Pétillant 2012, Normandie, 39 kr (nr 1990), som även finns i starkare ciderutförande.