Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Naturliga skräpviner gör entré

Naturviner är ett hajpat nytillskott i vinfloran. Men några garantier ges inte, vare sig det gäller smak, kvalitet eller ens framställning och hållbarhet. Bengt-Göran Kronstam gör tummen ner.

Skulle du vilja köpa ett vin som påstår sig vara bättre än alla andra och kostar därefter, men där det inte finns någon garanti för hur det framställts? Där det dessutom är stört omöjligt att veta hur snabbt vinet surnar och där flaskvariationen är så dramatisk att det är överhängande att det du häller upp är odrickbart?

Grattis! I så fall får du ditt lystmäte på måndag. Då släpper nämligen Systembolaget sina tillfälliga aprilviner (samtidigt kommer en svärm mer bestående nyheter som ska finnas ett helt år framåt och recenseras den 14 april). Bland tillfälligheterna finns ett påhitt som kallas naturviner. Jag kallar det rysk roulett!

Få vågar i dagens ekologiskt medvetna samhällsdebatt ifrågasätta det som utger sig för att vara naturligt. Senast jag gjorde det utsattes jag för en verbal halshuggning med hotfulla inslag och tyvärr kommer jag säkert att råka ut för samma sak denna gång. Begreppet naturviner är nämligen närmast religiöst omhuldat av en del naturvänner.

Låt mig därför tydligt deklarera att jag inte har något emot att de finns. Valfriheten vill jag värna om. Inte heller har jag något emot principen att vin ska framställas så naturligt som möjligt. Jag har druckit många läckra viner som framställs med vilda jästsvampar. Självklart är jag också motståndare till kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och alla onödiga tillsatser.

Däremot vänder jag mig starkt mot att det inte finns någon som helst certifiering eller ens tillstymmelse till kontroll när det gäller naturvinerna. Fritt fram för fusk, med andra ord. Av detta skäl deklarerar Systembolaget heller inte vilka nyheter som påstås vara naturviner i butikerna. Man kan ju inget garantera. Men varför ska bolaget då köpa in dem? Beställningssortimentet är en utmärkt marknadsföringskanal för de vinproducenter som vill sälja nischprodukter. Det som stör mig särskilt är när producenterna hävdar att andra viner skulle vara onaturliga, rent av giftiga.

Detta är inte den enda invändningen. Ett vins viktigaste uppgift är rimligen att det ska smaka gott. I de allra flesta fall ska det dessutom passa med den mat som serveras. För detta är alkoholen en avgörande smakbärare, men det är i lika hög grad syrorna som gör vinet till det överlägsna matackompanjemanget. Balans, aromrikedom, längd, bredd och djup är givna kvalitetsvariabler.

I detta perspektiv blir det övergripande betyget så nedgörande att jag aldrig varit med om dess make. Elva av de arton naturvinerna i tabellen är så dåliga, smaklösa eller ohemult prissatta att det är snudd på bedrägeri. Ett annat aber är att det är omöjligt att säga att ens de jag gillade kommer att vara bra i den flaska du korkar upp, om producenten inte skyddat vinet med svavel i tillräcklig mängd. Fem av naturvinerna smakar så illa att jag betraktar dem som defekta. Lägger du till de två lätta rödvinerna som framställts på samma vildjästa sätt, men utan att framhålla sig som naturvin, så har du fler stolpskott.

En smaktyp i tabellen förvånar säkert: orange naturviner. Enligt Systemets definition handlar det här om viner där skalen urlakats i musten. Det innebär att 2009 Not (nr 90071, 235 kr) ser ut som ett rosévin. Tyvärr smakar det inte så. Däremot är 2007 Coste di Ravolo (nr 90125, 179 kr) intressant med en djup, oxiderad ton av bittra skalämnen.

Ett naturvin vill jag gärna smaka fler gånger: Dolcetto di Dogliani Cascina Corte (nr 90029, 143 kr). Dolcetto brukar vara ett snipigt, glest rödvin som egentligen bara duger att dricka till charkuterier och liknande. Men detta är storartat, tätt och smakrikt, pampigt till och med. Utan någon som helst tvekan är detta det bästa smakprov jag mött av denna druvsort. Måtte det inte vara en lyckträff!


VECKANS VIN(N)ARE
Rust en Vrede Estate

Årgång: 2008
Pris: 299 kr
Varunr: 99221
Ursprung: Stellenbosch i Sydafrika.
Producent: Rust en Vrede är en av de mest prestigeladdade vinegendomarna i Sydafrika. Att det serverades till Nobelmiddagen när Nelson Mandela fick fredspriset var inte utan anledning, men sedan dess har ändå stora ansträngningar gjorts för att höja kvaliteten ytterligare.
Doft/smak: Tät, eldigt fruktmullig, mycket god doft i välgjord, designad stil. Mycket god, fruktig, cassis- och björnbärsfruktig smak i mycket lång, perfekt balanserad, bredpenslad stil.
Passar till: Säg den köttbit som inte gillar detta vin! Det är elegant och nyansrikt, ändå generöst och nästan inställsamt gott på ett sätt som passar det mesta, till och med en bit fisk.
Lagring: Vinet har redan fått omfattande lagring på både fat och flaska. Det är fullt drickfärdigt men kommer att bli än mer nyansrikt och något lättare med lagring.

Rubesco Riserva
Årgång: 2005
Pris: 199 kr
Varunr: 97011
Ursprung: Umbrien i Italien.
Producent: Vinhuset Lungarotti, så profilstarkt att det dominerar en hel by med vineri, hotell, restaurang och vinmuseum, grundades på sextiotalet och gör några av Italiens mest kompromisslösa, samtidigt storartade viner. I dag drivs det hela av döttrarna till den karismatiska grundaren.
Doft/smak: Dov, utvecklad doft i knäckig, småsyrlig. Rik, genomluftad, ändå fruktig, intressant smak i anrik, italiensk, småeldig och rotfruktsknäckig stil med underbar eftersmak, komplex och personlig.
Passar till: Det är svårt att tänka sig något annat än italiensk mat till detta vin, både smakmässigt och av respekt för dess ursprung. Gärna rosa lammstek med ugnsrostade potatisklyftor.
Lagring:  Med åtta år på korken borde detta vin vara minst sagt fullmoget. Icke så, under rätt omständigheter mognar det ytterligare minst två, upp till sju år, enligt producenten.

Vinlistan (tabell)

Tillfälliga viner i april