Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Rätt temperatur tar vinet till nya höjder

Other: Anna-Lena Mattsson

Vinskola. Alf Tumble berättar hur du gör för att servera vinet lagom svalt.

Att servera vin vid rätt temperatur har större betydelse än vad du kanske tror. Då vi vanligtvis förvarar vitt vin i kylen och rött vin på köksbänken har de flesta av oss vant oss vid att servera rött vid varm rumstemperatur och vitt kylskåpskallt. Ett bekvämt beteende som tyvärr gör att många viner inte får visa upp hela sitt register. Men hur ska man veta vilken temperatur som är bäst och vad händer med vinet i glaset när det blir varmare?

Framför allt påverkas vinets doft vid olika temperaturer. Bjuds vinet iskallt, eller direkt från kylen, dämpas många aromer. Testa till exempel att dofta på glass direkt från frysen. Har du ett riktigt tråkigt vitt vin kanske isbitar i glaset vara en lösning men se upp så att inte din fina årgångschampagne drunknar i ishinken. Serveras du ett vin med imma på glaset kan du snabbt värma upp det genom att kupa händerna runt glaset.

Röda viner serveras ofta rumstempererade, vilket i dag innebär uppemot 22 grader i en centraluppvärmd lägenhet. Inget rödvin bör serveras varmare än 18 grader. Hellre svalare än så, då temperaturen i glaset stiger så fort det hällts upp.

Du har säkert noterat att de röda vinerna serveras svalare på bättre restauranger. Precis som maten på tallriken, och själva tallriken, är vinerna noggrant tempererade för att lyfta dryckesupplevelsen. Anledningen är helt enkelt att aromerna kommer fram samtidigt som smaken inte blir för varm och jolmig. Det går också att dölja ett vins höga alkoholhalt, kanske från en ovanligt varm årgång, genom att servera det kallare.

Det finns några enkla generella knep du kan testa hemma: ta fram ditt vita vin eller bubbel ur kylen 30 minuter innan servering. Det röda vinet stoppar du i stället in i kylen 45 minuter innan det ska drickas. Självklart beror det på vilken typ av vin du ska dricka och om ni sitter inomhus eller utomhus.

Generellt tål fylliga vita viner en högre temperatur, och lättare röda vin lägre temperatur. Det snabbaste sättet att kyla en flaska hemma är under rinnande kallvatten eller i kombination med is. Så här års kan det dessutom fungera fint att temperera vinerna på balkongen. Ibland räcker det med att ställa rödvinsflaskorna nere på golvet eller på ett fönsterbräde. Men se upp när det blir kallare – en flaska bubbel fryser vid minus 4 grader!

Läs mer om vin här

I vinkällaren

Den optimala lagringstemperaturen för vin, oavsett sort, är 12-13 grader. Då utvecklas vinet i lagom takt.

Är temperaturen för låg avstannar utvecklingsprocessen och är det för varmt riskerar vinet brådmogna, vilket blir extra tydligt då man öppnar en flaska vin som förvarats länge på en hylla i köket.

Det viktigaste i vinkällaren är dock att temperaturen är konstant. Hellre 16 grader året om än att temperaturen fluktuerar mellan 10 och 20 grader.

Nyfikna vinlådor x 3

Vinhandlaren Caviste släpper varje månad en ny vinlåda, och näst på tur är sex viner från trendiga Beaujolais. Producenten heter Descombes och är en del av den nya rörelse av hantverksmässiga viner som vuxit fram i regionen. Den här typen av beaujolaisvin hittar du annars bara på krogen. Lådan kostar 1.190 kronor och släpps 5 oktober klockan 14 på Caviste.se

Även via Systembolagets beställningssortiment ökar antalet spännande blandlådor. Är du sugen på att testa naturvin finns en nylanserad blandlåda på temat ”Italienska naturviner” där du får bekanta dig med både vita och röda viner utan svavel. Bland annat ett fylligt rött från Toscana och ett vitt från Veneto gjort på sent skördad garganega. Sex flaskor (bland annat Maliosa rosso, bilden) från tre olika producenter kostar 1.446 kronor (nr 79818).

***

26 år i rad har Stockholm beer and whisky festival ställt till med allmän fest i ölets och spritens tecken. Årets mässa förväntas slå nya rekord i både antalet gäster och drycker som kan provas. Tävlingen SBWF Awards 2017 rymmer numera tjugo kategorier och över sexhundra tävlingsbidrag, vilket gör den till en av världens allra största tävlingar i sitt slag. Besökare är välkomna till Nackastrandsmässan under helgerna 28–30 september och 5–7 oktober.

***

Skördefestival på vinhotell

På The Winery Hotel i Solna firar man att årets druvskörd är avklarad. Hotellet, som producerar eget vin på druvor från vingårdar i Toscana, bjuder in till italiensk ”piazza-fest” med provningar och en särskild skördemeny i restaurangerna. Dagbiljetter för 30 september och 1 oktober finns att boka på thewineryhotel.se