Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Så fixar du en fest med flyt

OMTANKE OCH OMSORG är viktiga förutsättningar för en lyckad fest. Ändå behövs det så lite. En medvetet komponerad meny förhöjer både feststämning, samvaro och trevnad. Det innefattar även det du har i glaset. Veckans vinlista innehåller alla de bästa köpen bland de nya årgångsviner som fyllts på i butikerna under våren.

Festdrycken framför andra är champagne. Ett stilla pysande av en champagnekork är allt som behövs för att få festhumöret i topp. Snart stiger sorlet och sinnena skärps inför det som komma ska. Sedan beror förstås det slutliga valet på plånbok och/eller antalet gäster. Men väljer du ett billigare mousserande, så kan några droppar likör eller en jordgubbe i glaset ge en extra krydda. Nästan alla vita viner går också bra som aptitretare.

Glöm inte att ha något aptitretande även för dem som dricker alkohol. Juice och mineralvatten kan möjligen släcka törsten, fast särskilt påtändande för festhumöret är det då inte. Välj i stället Schloss Boosenburg (nr 1966, 45 kr).

Precis som när det gäller kompositionen av de olika rätterna, ska dryckerna framhäva och komplettera varandra. Upplevelsen ska stegras under måltiden för att nå sin kulmen vid desserten. Men det är samtidigt helheten som räknas: En rätt avvägd festmiddag ska inte vara för mättande. Inte heller ska antalet viner, eller mängden, kännas betungande.

Grundprincipen är att alltid servera ett vitt vin före ett rött och ett yngre före ett äldre, ett lätt före ett fylligt, ett torrt före ett sött, ett syrligt före ett generöst och avrundat och ett enkelt före ett finare. Till det kan läggas att öl smakar bättre före ett vin än efter.

EN GENERöS BUFFé kan sägas vara det moderna smörgåsbordet. Ett både enkelt och mer otvunget sätt att bjuda till fest. På bordet finns då ofta både fisk och kött, ost och grönsaker. Smakerna tumlar om varandra och det är inte självklart att ett vin, eller ens ett vitt och rött, ger maten rättvisa. Så varför inte bjuda på en vinbuffé samtidigt? Med en flaska vardera av flera sorter.

Vinbuffén låter gästerna välja frit - detta är egentligen den ultimata vinprovningen, helt utan krav. Där även den som aldrig funderat på skillnaden mellan två viner plötsligt blir engagerad och intresserad.

På den riktigt stora festen, där serveringen blir mer utdragen kan det vara en fördel att hälla lite mindre vin i glasen, cirka åtta centiliter (i så fall får du ut nio glas per flaska). Mät upp mängden i förväg och se till att serveringspersonalen är informerad om detta. Bjud då om strax innan tallrikarna dukas ut, även vid förrätten, så att gästerna inte sitter med tomma glas mellan rätterna.

Du kan inte planera för mycket. Det enklaste och allra bästa sättet att själv som värd eller värdinna få en trevlig kväll är att i förväg titta på klockan och sedan göra upp ett körschema, med alla detaljer.

Var generös med tiderna, allt tar mycket längre tid när gästerna är många. Ju fler gäster, desto mer tid går åt för samling, att sätta sig till bords, duka fram och ut, äta, samspråka och till slut resa sig.

Gå igenom hela menyn med din partner, hovmästare och toastmaster i den mån sådana förekommer. Ge alla en kopia och sätt gärna upp schemat i köket.

EN KALL FöRRäTT är att föredra på den stora festen. Eller en förrätt som kan läggas upp i förväg och toppas med något varmt i sista sekund.

Sätt fram förrätten i förväg om gästerna är många. Det gäller även om du bjuder på en buffé, så slipper gästerna börja med att stå i kö. Då ser också festbordet vackert ut. Men vänta med vinet tills alla sitter (men inte längre!) eftersom en del gäster kanske föredrar alkoholfritt.

Om du firar din fest på restaurang eller annan lokal, så är priserna på intet sätt givna. Låt därför arrangören rekommendera sitt billigaste vin. Räkna sedan ut påslaget, jämfört med Systembolagets pris, och föreslå att du ska betala denna summa på varje flaska. Det kallas korkavgift och några kronor till på vinet gör mycket mer i glaset än i plånboken. Allra bäst är förstås om du själv står för drycken.

Som regel serveras de flesta viner något svalare under den varma årstiden. Ofta väljer man över huvud taget lättare viner på sommaren, medan de kraftfulla sparas till mörka vinterkvällar. En bra tumregel är att hellre servera vinerna lite för kalla än för varma. Temperaturen stiger snabbt i glasen.

Vitt vin och rosévin kan du kyla under rinnande vatten. Femton minuter brukar räcka. Vinet ska vara svalt, inte iskallt. Även rött vin smakar normalt bäst ett par grader under rumstemperatur. Fyller du i stället kylen, så tänk på att ett tiotal flaskor snabbt höjer temperaturen och det tar lång tid att få ner den igen. Det är viktigt både för vinet och andra livsmedel!

Har du många flaskor att kyla, så kan lösningen vara att göra om badkaret till en stor "ishink" (isvatten kyler betydligt effektivare än enbart is). Ett annat, och kanske mer praktiskt alternativ, är att investera i en stor kylväska.

Is brukar kunna köpas i fiskdisken eller i hamburgerrestaurangen. Hyr du glas och porslin, så brukar leverantören också kunna tillhandahålla is.

BJUDER DU på FLERA VINER, så duka med glasen i den ordning de ska användas, från höger till vänster. På vinprovningar serveras dock vinerna från vänster till höger.

Vid en större festmåltid med flera rätter brukar man räkna med drygt femtio centimeter för varje kuvert. Förr sattes ofta flera tallrikar ovanpå varandra; underst en så kallad kuverttallrik med en liten linneservett, därpå en stor tallrik för huvudrätten och överst en assiett för brödet.

Men tiderna förändras och i dag serveras maten många gånger upplagd på värmda tallrikar. I det nya köket serveras ofta en sallad på en separat assiett till vänster.

Besticken läggs i den ordning de ska användas, utifrån och inåt mot tallriken. Då har du samtidigt talat om för gästerna hur många rätter som ska serveras. Samma princip gäller för glasen som inte ska dukas ut förrän vid desserten (snaps och ölglas undantaget).

Bra är om någon smakar av alla flaskor innan vinet serveras (glöm inte att spotta!). Ett korkskadat eller på annat sätt defekt vin lägger lätt sordin på törsten, samtidigt som det är obehagligt för gäster att påtala felet. Vin som är defekt byter Systembolaget utan prut.

Beräkna den totala mängden som om alla skulle dricka. Att sedan några föredrar en alkoholfri lättdryck blir en buffert. Lägg dessutom på en extra marginal, och en tumregel kan vara mellan en halv liter till en flaska per person. Kvällen är lång och med god mat och mycket skålande blir drickande mer ett utdraget smuttande. Risken att någon dricker för mycket brukar vara ganska liten på sådana här tillställningar. Sällan är måttfullheten så utvecklad som på stora fester.

Motsvarande mängd starkvin räcker till tolv fjorton glas. Det gäller även de söta vitviner som ibland serveras till efterrätten. Dessertvin behöver normalt inte bjudas om, åtminstone inte om du bjuder på kaffe och någon digestif efter maten.

Flaskor som inte korkats upp kan lämnas tillbaka till Systemet, förutsatt att de är i "försäljningsmässigt skick". Undvik därför att lägga alltför många flaskor i ishinken i förväg. Mousserande viner kan det också gruffas en del över. Ett tips är därför alltid att tala med butikschefen i förväg, så att hon eller han vet att du kan komma tillbaka med det som blivit över. Och spar alltid kvittot!