Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Små val som gör stor skillnad

Foto: Jonas Lindkvist

KRÖNIKA. Det finns tre enkla punkter att förhålla sig till när man köper öl till sommaren.

Semestertider stundar och för de flesta av oss innebär det fler och större inköp av mat och dryck. Gör dem med eftertanke. Nu är så gott som allt vi vill äta i sin bästa säsong och troligen har du flera producenter, både vad gäller mat och dryck, i din närhet. När inköpslistorna är långa spelar de små valen störst roll.

Prioritera det som är nära och ekologiskt. Kanske blir både öl och vin något av en kvantitetsprodukt över sommaren – rent av på bekostnad av kvaliteten? Här kommer tre enkla punkter att förhålla sig till oavsett prislapp. 

Ursprung. Svenska bryggerier gör fantastiskt öl. Njut dessa i sommar och välj bort de som transporterats längst. Inte bara på grund av transporten – utan för att förpackningarna från utlandet sällan är återvinningsbara.

Förpackning. Ur ett miljöperspektiv är tunga glasflaskor alltid det sämsta valet – eftersom de ”kostar” mest på miljön att frakta. Välj lättglas (åtmin­stone returglas), pantbara aluminium­burkar eller pet-flaska. 

Ekologiskt. För ett hållbart jordbruk är ekoodling bra. I dag är utbudet av ekoöl både stort och brett – låt oss gemensamt stötta den utvecklingen i sommar. 

Läs mer: Sanna Lindberg väljer nio klimatsmarta öl

För många medvetna hantverksbryggerier är det tankesättet redan en självklarhet – även om få uppfyller alla kriterier. Andra kan säkerligen bli bättre men i slutändan handlar det ofta om att konsumenten måste vara beredd att betala för den lilla skillnaden. Gör vi det ökar också pressen på storbryggerierna, som står för de allra viktigaste förändringarna. 

Jag applåderar satsningar som att Carlsberg Hof numera är helt ekologisk, att deras nya öl Pu:Rest från Carnegiebryggeriet är bryggd på ekologiska råvaror och återvunnet (!) vatten, att Spendrups­etiketten Melleruds bryggeri är uteslutande ekologisk, och så vidare. Fortsätt så!

Läs mer om öl

Fotnot: Skribenten Sanna Lindberg hette tidigare Sanna Blomquist, men har nu bytt namn.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.