Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Sherry och charkuterier fixar festen

Några ostar, charkuterier, jordnötter eller mandel och i glaset torr sherry. Bengt-Göran Kronstam skapar rätt stämning med lätt hand..

Torr sherry är en vintyp att antingen älska eller hata. Fast har du väl lärt dig att uppskatta denna dryck kan vänskapen lätt övergå i öm och hängiven tillbedjan. Inte minst på semestern när det tar emot att dra fram kastruller och stekpannor.

En bit ost, rökta musslor, räkor, någon smakrik korv, god skinka eller en skiva gravad lax, chips, nötter eller vad helst som står till buds. Mer behövs inte. Förutom vinet, förstås.

Ett glas Fino Inocente (nr 8202, 49 kr/halvflaska) eller Tio Pepe Fino (nr 8225, 99 kr) bygger på samma hörnstenar som champagne: en brödig jästkaraktär och en sval mineralton. I smaken skiljer sig dryckerna helt, men både skumpa och sherry är en förädling av ett enkelt, fruktigt vitvin som får jäsa en andra gång - det ena på flaska, det andra på fat.

Prova även Don José Oloroso Seco (nr 8361, 125 kr). Grundvinet är detsamma, men framställningsprocessen har gett ett helt annat och extremt karaktärsfullt resultat. Jag brukar kalla oloroso för lättkonjak, så mäktig är smaken att den duger lika gott till en cigarr efter maten. Doften är stor, eldig och nötig, smaken fenomenalt aptitretande med lång, torr, stram, lädertonad avslutning. Servera det liksom finon ovan riktigt svalt, nästan kylskåpskallt.

Sverige är fantastiskt! Sällan känns den gamla klyschan så motiverad som så här års och inte minst om du är på resa i vårt avlånga land. Till det fantastiska hör också att du även i glesbygden oftast har nära till en dryckesbutik med ett urval som täcker in all världens viner.

Nåja, det kanske är att ta i. Men ger du dig bara till tåls, så levereras normalt beställningar ur Systembolagets ordinarie sortiment inom ett, max två dygn. Och det gäller inte bara landets drygt fyra hundra systembutiker, utan dessutom ännu fler utlämningsställen på mindre orter.

Hela listan över Systembolagets ombud finns listade på nätet (www.systembolaget.se). Särskilt lätt är det inte att vaska fram informationen, men så här gör du:

Gå in under fliken Butiker & Öppettider och klicka på det län du ska besöka. I till exempel Jämtland får du då en lista med tio systembutiker, och under var och en av dem kan du klicka dig fram till ombuden: i Sidsjö, Pilgrimsstad, Myrviken, Klövsjö, Storlien och en rad andra orter. Adress och telefonnummer till vart och ett av dessa utlämningsställen finns också på hemsidan.

Visst krävs det lite planering, men i gengäld har du Systembolagets hela prislista att botanisera i. Är du ute i god tid, så står även beställningsortimentet till ditt förfogande (ett enda sådant finns i tabellen, 2005 Marqués de Cáceres Rosado, sommarens mest köpvärda rosévin: nr 86913, 69 kr). Fast då behövs minst en veckas framförhållning, gärna två.

Denna service är Systembolagets främs­ta trumfkort. Det är bara att tacka och ta emot, även om det naturligtvis vore ännu bättre om du kunde lägga din beställning direkt på nätet.

Att beställa kostar inte ett enda öre extra. Belöningen är emellertid många gånger stor och omväxling förnöjer. I listan här intill hittar du fyrtiofem goda viner som alla är värda att lägga en order på, om de inte redan finns i din lokala systembutik.

Föredrar du vin från den mer upptrampade vägen, om nu sherry känns för vågat, så är det inga problem. Vitt, rött eller rosé? Du hittar både det ena och det andra i listan. I box eller flaska, billigt eller dyrt. Välj det som smakar, alla vinerna håller vad de lovar.

Bild