Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Sommargott från vinhyllorna

Foto: Lotta Svensson

Den bästa vinlådan är den du fyller själv. Alf Tumble ger dig en bra start och tipsar om tolv säsongsfavoriter från beställningssortimentet.

Foto: Fernand & Laurent Pillot Volnay 2014
Frankrike, Bourgogne • 289 kr
• 75 cl • 13 % • BS 79471 • 92/100

Foto: Rött. Det är inte lätt att hitta röd bourgogne för rimliga pengar. Men när jag väl gör det blir det kullerbyttor flera gånger om! Pillot Volnay 2014 är fortfarande bara i sin linda. Fat och syra behöver umgås lite till för att harmoniera helt. Men med en ordentlig luftning, ordentliga glaskupor och en rilette på toast förstår man direkt vinets storhet. Lagra gärna.

 

Foto: Xavier Rasteau 2012
Frankrike, Rhônedalen • 189 kr • 75 cl •14,5 % • BS 75600
• 90/100

Foto: Rött. Ekologiskt grillvin deluxe från södra Rhônedalen som redan hunnit få ett par års mognad på flaska. Druvan grenache dominerar, men även lite syrah och mourvedre har fått slinka med. Mörk björnbärsfrukt med lakrits och stenig mineralitet. Mjuk och fin i sömmarna, perfekt drickmogen just nu.

Foto:

 

Terras Gauda O Rosal 2015
Spanien, Rías Baixas • 159 kr • 75 cl • 12 % • BS 74569 • 89/100

Foto: Vitt. När druvan albariño presterar på den här nivån råder det inga tvivel om att Spanien är ett vitvinsland att räkna med. Årgång 2015 i atlantkustområdet Rías Baixas gav viner med mycket av allt. Tänk vita persikor med rosa grape-inslag. Bra längd, koncentration och mineralsälta. Läskande spritsig syra som skriker efter skaldjur med citronmajo.

 

Foto: Clarendelle Blanc 2015
Frankrike, Bordeaux • 149 kr • 75 cl • 12 % • BS 2942 • 88/100

Foto: Vitt. Härligt ren och öppen vit bordeaux utan ekfat. Druvmixen består av hälften sauvignon blanc och hälften semillon, kryddat med en skvätt muscadelle. Svartvinbärsparfym, fläder och mogna krusbär samsas fint i ett vin som du dricker utan problem redan i dag även om det finns några års lagringspotential.

 

Foto: Barbeito Rainwater Reserva NV
Portugal, Madeira • 232 kr • 50 cl • BS 76513 • 87/100

Foto: Starkt. Modern madeira på druvan tinta negra från öns mest innovativa producent. Halvsöt men frisk stil med läskande syra och inte så mycket oxidation som de mer traditionella vinerna har. Tänk nötter, äpple, apelsinskal och kardemumma. Fantastiskt gott till blodpudding med tillbehör och sommarregn utanför fönstret.

 

Foto: Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut NV
Frankrike, Bourgogne • 299 kr • 150 cl • 12,5 % • BS 77741 • 85/100

Foto: Bubbel. Magnumflaska med knastertorrt och uppiggande bubbel där den mineraldrivna chabliskaraktären går igen i både smak och doft. Tänk äpple, mineral och diverse nötter. Gott som förbubbel till gröna och friterade tilltugg. Flaskformatet är dessutom optimalt för lagring.

 

Foto: Domaine Marcel Deiss Blanc
 Alsace 2014
Frankrike, Alsace • 169 kr • 75 cl
• 12,5 % • BS 75999 • 88/100

Foto: Vitt. Marcel Deiss är en biodynamisk vinmakarförebild som anammar den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar. Vinet ska föra tankarna till platsen i stället för en viss druvsort. I glaset ett mycket blommigt uttryck med massor av fläder, citrus och grönska. Torr smak utan restsötma för alla som tvivlar på att sommaren snart är här. Eko/bio så klart.

Foto:

 

Cordillera Carignan 2012
Chile, Maule • 139 kr • 75 cl • BS 73360 • 83/100

Foto: Rött. Det händer saker i vinvärlden även på andra kontinenter. Spanska storproducenten Torres har intressanta projekt i Chile där man jagar ett ärligt uttryck av platsen där druvorna växer. Det här vinet görs på enbart druvan carignan som visar upp ett rödblossande fruktpaket med både personlighet och struktur. Barbequevin.

 

Foto: Massolino Moscato d’Asti 2015
Italien, Piemonte • 75 cl • 129 kr
• 5,5 % • BS 77015 • 82/100

Foto: Sött. Det där vinet du önskar att du hade hemma varje gång glassen och de färska bären åker fram efter maten. Halvsött, pärlande bubbelvin med låg alkohol. Doftexplosion i form av fläder, piggelin och päronsoda. Sagolikt till alla slags bär- och fruktdesserter där sötman inte är för hög. Guilty pleasure-varning.

 

Foto: Jurtschitsch Grüner Veltliner Stein
Österrike, Kamptal • 129 kr • 75 cl • 12,5 % • BS 73942 • 82/100

Foto: Vitt. Det fanns en tid då många av de vita vinerna från Österrike skulle vara fläskiga och extraherade. I dag gör allt fler producenter viner som bygger mer på elegans framför kraft. Ett bra exempel är Jurtschitschs instegsvin på ekologiskt odlad grüner veltliner. Tydlig druvkaraktär med grape och nätt kryddighet. Sparrisvin året om.

 

Foto: Tenute del Cerro Vino Nobile di Montepulciano 2011
Italien, Toscana • 129 kr • 75 cl
• 14 % • BS 75991 • 82/100

Foto: Rött. Mumsigt allroundrödvin som både vinnördar och andra kan enas kring. Särskilt om det dukats fram hemlagad pizza med mozzarella och överdrivna mängder tomatsås. Vinet görs på sangiovese och den spikraka körsbärsfrukten vittnar tydligt om adressen. Långa syror backar upp och stryker under den ultimata definitionen av pizzavin.

 

Foto: Cidre Dupont Bouché 2014
Frankrike, Normandie • 75:90 kr • 75 cl • 5,5 % • BS 82487 • 80/100

Foto: Cider. Bonnig hantverkscider är ett måste i picknickkorgen. Dels funkar den här typen av cider bra till mycket av den mat där vinet går bet och dels finns det ett rustikt motstånd i äppelfrukten som gör det kul att dricka på egen hand. Fin balans mellan äppelskal, jord, stall, fruktsötma och kolsyra.