Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 06:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/dryck/svensk-dryck-en-bransch-att-rakna-med/

Dryck

Alf Tumble: Svensk dryck en bransch att räkna med

Foto: Alamy/TT

KRÖNIKA. Drömmer du om en egen vingård? Eller kanske ett bryggverk eller kopparpanna i garaget? Det är du inte ensam om. 

Rätta artikel

Åtminstone inte om vi tolkar Dryckesbranschrapporten 2019, framtagen på uppdrag av svenska dryckesproducenter, Livsmedelsföretagen och LRF. Just nu sker en rekordtillväxt inom dryckesbranschen med i snitt tre nya företag som startar varje vecka. 

Totalt finns i dag närmare 700 producenter av alkoholhaltiga drycker. Öl är den tveklöst största kategorin där antalet bryggerier växt från 413 till 526 det senaste året. Men ökningen sker över hela fältet, och dryckeslandet Sverige rymmer i dag 97 svenska destillerier, 75 cidertillverkare och 40 vinproducenter.

Den snabbaste och mest spännande utvecklingen har skett inom vinodlingen. Vinerna blir allt bättre och kunskapen växer.

Anledningen till att svensk dryck blivit en startup-bransch att räkna med kan sammanfattas med passion. Företagen som drar i gång är små, hantverksdrivna och spridda lokalt över hela landet. Samtidigt som den nya generationen konsumenter dricker allt mindre vill de också dricka bättre. I ett större perspektiv bidrar svenska dryckes­industrin med över 5.000 arbetstillfällen, varav hälften inom den småskaliga produktionen.

Läs mer: Favoriter bland vinlådor efter olika teman

Den snabbaste och mest spännande utvecklingen har skett inom vinodlingen. Före avregleringen av Systembolagets produktionsmonopol 1995 fanns inte en enda svensk vingård. I dag hittar vi 40 kommer­siella vinproducenter uppbackade av minst 70 stycken druvodlare. Vinerna blir allt bättre och kunskapen växer. 

Det som fortfarande haltar är lönsamheten. Små volymer och svårigheter att sälja direkt till konsument gör att de flesta vinbönder behöver andra inkomstkällor. Det är lätt att se hur tillåten gårdsförsäljning skulle underlätta. Och om den nya utredningen 2020 ger de svenska vinbönderna grönt ljus finns alla möjligheter för en svensk vinboom liknande den vi sett för Englands mousserande vin. 

Läs mer om vin, till exempel om Alf Tumbles nya sätt att beskriva drycker och hur du kan vidga din vinsmak.