Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Tillfälliga majförbindelser

Nu spirar rosévinet åter och Systembolaget fyller på med saftiga sticklingar. Bengt-Göran Kronstam har valt ut de bästa köpen. Här finns goda nyheter till vårens fester. Men smakar det, så kostar det.

VITA

2010 Würzburger Stein Silvaner

Nr 91158, 279 kr
Tyskland, Franken
Utanför Franken är Silvaner en lite känd druvsort. Det är orättvist för denna druva står för några av Tysklands bästa, mest karaktärsfulla och långlivade viner i en torr, matorienterad, aptitretande stil. Till de främsta producenterna hör stiftelsen Juliusspital, som också gjort det jämbördiga syskonvinet på rieslingdruvan och förutom vinproduktionen rymmer såväl sjukhus, äldrevård, hög- och yrkesskola. Något för Carema? Knappast, här handlar det om långsiktighet i alla avseenden!

2009 Hermitage le Chevalier de Sterimberg

Nr 91218, 429 kr
Frankrike, Côtes-du-Rhône
Långlivat är även detta vin, ett av de bästa smakproven jag mött av vit hermitage. Normalt brukar dessa vara tunga och otillgängliga i unga år, men detta är fantastsikt redan nu. Hör bara! Stor, säregen doft av druva, jord och fat. Helt unik, kokostonad, eldig smak med fenomenal balans och struktur.

2010 Bründlmayer Riesling Heiligenstein

Nr 90101, 195 kr
Österrike
Tredje vinet gillt, kan man säga, för även detta har en hållbarhet på minst tjugo år om det lagras svalt, mörkt och stilla. Willi Bründlmayer är ett geni, men det var länge jag såg honom i sådan toppform. Smaken är ytterst ung och syrlig i torr, extremt aptitretande, ursprungstypisk rieslingstil.

RÖDA

2009 Vina Pedrosa
Nr 95099, 149 kr
Spanien, Ribera del Duero
2007 Pesquera Tinto Reserva (nr 91164, 249 kr) är ett suveränt vin som utan tvekan hör hemma bland listans favoriter och i alla avseenden hör till den yppersta eliten i vindistriktet Ribera del Duero. Fast det gör också detta, från samma distrikt, och prismässigt ligger det i särklass. Oberoende av det blev jag helt tagen av en spänstig doft som är tveklöst ursprungstypisk, men samtidigt lånar drag av mogen bordeaux, och en rik, förträfflig smak i mycket vital, smått oförglömlig stil.

2006 Brunello di Montalcino Castelgiocondo
Nr 94012, 299 kr
Italien, Toscana
Det är alldeles för länge sedan vi fick smaka detta vin i Systembolagets sortiment och återkomsten är mycket välkommen. Brunello di Montalcino är samlingsnamn för en grupp viner som rankas bland de bästa i Italien, men långtifrån alla uppfyller förväntningarna. Det gör dock detta. Med råge!

2010 Pérez Cruz Limited Edition Cot
Nr 91143, 119 kr
Chile
Côt kallas malbecdruvan lokalt i Cahors och visar att vinmakaren föredrar den franska, stramare stilen på denna druvsort, i stället för den svulstiga argentinska. Det gör jag med, men vinet är ändå tydligt präglat av ett generösare klimat och en fatrostning som kännetecknar Nya världen.

ROSÉ

2011 Marsannay Rosé Domaine Clair-Daü
Nr 95048, 129 kr
Frankrike, Bourgogne
Nog för att de röda bourgognerna kan vara ljusa, men rosa? Nu går väl skam på torra land? Alls inte! Tvärtom är detta en mycket seriös rosé med en stor, sötsaftig doft med inslag av vanillin och en fruktig smak i välgjord, kolatonad stil. Bakom etiketten hittar vi Maison Jadot, ett av de bästa bland de större vinhusen i detta vindistrikt. Synd bara att det inte finns mer. Tror Systemet att sommaren ska bli så kort?

2011 Domaine de la Tour du Bon Rosé

Nr 95113, 152 kr
Frankrike, Bandol
Bandol är ett litet vindistrikt öster om Marseille. Frankrikes äldsta, om vi får tro lokalpatrioterna. Det var här fenicierna steg i land och förde med sig vinkulturen och förutom strama rödviner görs karaktärsfulla roséer med förmåga att överleva vintern. För mig är detta listans bästa rosévin.

2011 Castello di Ama Rosato
Nr 90244, 139 kr
Italien, Toscana
I Italien kallas roséerna traditionellt chiaretto och liknar inte sällan mer saft än vin. Fast även där har den internationella rosétrenden tagit fyr och vinerna görs numera allt oftare ut i en mer provensalsk stil. Castello di Ama tillhör de främsta i Toscana och vinet är som väntat strålande.

Vinlistan (tabell)

Nyheter i fasta sortimentet