Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Tips på vin som passar till julmaten

Foto: DN

Vilka viner fungerar bäst till våra mest klassiska varma julrätter? Alf Tumble satsar på lite lyxigt vitt och rött när det vankas Jansson, julegris och lutfisk. Läs även Tumbles krönika om vin på julbordet.

Foto: Beatrice LundborgJanssons frestelse och vit rioja

Potatis, lök, grädde, smör och ansjovis. En genial smakkombination i sann husmananda. Om vi plockar bort ansjovisen har vi plötsligt en mycket vinvänlig potatisgratäng, perfekt för stramare rödviner där man vill tämja tanniner. Men utan ansjovis blir det ingen Jansson!

Foto: Den säregna smaken av kryddad och konserverad skarpsill är ofta en vattendelare och gillas inte av alla. I synnerhet inte av sträva röda viner. Kombinationen ansjovis och rött vin blir lätt metallisk och bitter, även om effekten mildras när fisken lindas in i smör och grädde. Om vi däremot byter färg på vinet ökar chansen för bra kombinationer. Vit rioja hör inte till vanligheterna, varken här i Sverige eller i Spanien. Franco-Españolas Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2005, 149 kr (nr 75639) är en gömd skatt i beställningssortimentet. Tack vare elva års lagring, varav ett par på ekfat, har vinet fått en säregen mjuk stil med äppelskal, marsipan och bittermandel i doften. Fortfarande ungdomlig och fräsch, och perfekt smakmässig landningsbana för din Jansson. Vill du testa områdets stora tkändis i stilen vit traditionell rioja finns det två år äldre och lite dyrare vinet Viña Tondonia Reserva Blanco 2003, 259 kr (nr 76265). Ett fylligare vin där lagringen på amerikanska ekfat är mer påtaglig och utvecklingen tydligare. Komplex, fet och nyanserad. Lysande till Jansson men funkar även bra som kompis till andra knepiga rätter där sill förekommer.

 

Foto: Alexander MahmoudJulegris och riesling

Skinka, revbensspjäll, spädgris, grisfötter, dopp i grytan, korvar – griskött dyker upp i många skepnader när julen knackar på dörren. I samtliga fall går det att hitta matchande vin, allt hänger på tillbehören.

Om vi börjar med den vanligaste rätten, julskinkan, smakar den mest salt. Men ihop med senap och kål blir det en helt annan utmaning för vinet. Samma sak gäller revbensspjäll som ofta samsas med äppelmos och korvar där kryddningen spelar en avgörande roll. I de flesta fall av julegris finns det inget som slår en bättre tysk, fransk eller österrikisk riesling. Syran möter upp det feta och frukten lyfts av sältan. Det gör heller ingenting om vinet inte är helt torrt. En gnutta restsötma och sent skördade druvor kan göra underverk för kombinationer där sötma förekommer även på tallriken. Och det gör den på ett svenskt julbord. Honungsgriljerad skinka, söt senap, äppelmos och såser är kanske vanligast.

Foto: Vill du unna dig ett riktigt gott vin med snyggt införlivad restsötma slår jag gärna ett slag för Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett Trocken 2014, 212 kr (nr 74702). En biodynamiskt arbetande producent vars viner banat väg för en ny torrare stil i Moseldalen. På andra sidan gränsen mot Frankrike, närmare bestämt i Alsace, görs en annan typ av riesling. Syran är ofta lägre och vinerna fetare. Här odlar man dessutom flera andra aromatiska druvor. Marcel Deiss Blanc Alsace 2015, 179 kr (nr 75999), är en biodynamiskt odlad ”field blend” där flera druvor från samma vingård samsas i en lyckad blommig mix. Strålande gott till skinka och surkål men även funktionellt allround-vitt.

 

Foto: Sam StadenerLutfisk och röd bourgogne

Bra lutfisk innebär bra tillbehör. Knaprigt sidfläsk, skirat smör och ärtor är nästan ett krav för att rätten ska vara komplett. Precis som ansjovis är lutfisken en vattendelare. De flesta som säger att de inte gillar lutfisk har troligtvis inte fått den serverad med rätt tillbehör. Och säkert inte med rätt vin!

Foto: Utan att blinka väljer jag här ett rött vin från Bourgogne. Till regionen Bourgogne hör även Beaujolais, vilket man lätt kan glömma bort då området lever sitt eget liv och fokuserar på druvan gamay pinot noir. Här finns det massor av spännande och prisvärda viner från mindre producenter. Marcel Lapierre Morgon nature 2015, 219 kr (nr 90362) släpps den 2 december och är ett härligt exempel på hur en välgjord gamay från området Morgon från en generös årgång kan smaka. 1.200 flaskor släpps, så passa på. Fruktsötman underlättar definitivt för lutfisken och julbordet som helhet. Ett annat trevlig vin är Becker Family Pinot Noir 2013 (nr 95440) 139 kr. En fjäderlätt pinot noir från området Pfalz i Tyskland som släpps i 3.000 flaskor den 2 december. Om vi i stället beger oss till Côte-d’Or på jakt efter bra och billig pinot noir finns en tillfällig lansering som slår det mesta på fingrarna i klassen bourgogne rouge: Marchand & Tawse Bourgogne Rouge 2005, 209 kr (nr 96007) är inget mindre än en mogen pinot från höjdaråret 2005. Lagrat hos producenten i tio år och bara tio kronor dyrare än den aktuella årgång 2014.