Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Vilket öl till vilken mat?

Ölrevolutionens myller av stilar, brygder och recepttolkningar öppnar upp för nya tankegångar i köket. Alf Tumble gör en djupdykning i konsten att kombinera öl med mat.

Weihenstephaner Hefe Weissbier
Tyskland •20 kr • 50 cl • 5,4 % • SB 1526
Veteöl. En ödmjuk öltyp som låter käket spela huvudrollen utan att själv förlora karaktären. Tack vare sin milda beska passar öl gjort på vetemalt ihop med det mesta. Knepiga rätter som het texaschili, syrlig ceviche och avancerad sushi landar mjukt i veteölets förlåtande famn. Extra bra blir det om du plockar upp ölets aromer av koriander, skumbanan och ljusa blommor även på tallriken.

Sigtuna Unfiltered Lager
Sverige • 18 kr • 33 cl • 4,7 % • SB 1487
Ljus lager. Den klassiska ljusa lagern, törstsläckaren, hör till de öl som smakar minst men just därför passar den till väldigt mycket. De ljusa och citrusdominerade versionerna går fint till panerad fisk och schnitzel av alla de slag. Och de något fylligare och mer maltdrivna sorterna passar bättre till rätterna på smörgåsbordet. När de gäller de moderna upphumlade versionerna kan det finnas ett behov av att tämja beskan med fett och sälta.

Samuel Adams Black Lager
USA • 18 kr • 35,5 cl • 4,9 % • SB 1535
Mörk lager. Den öltyp som vi ofta hittar bland traditionella jul- och påsköl. Inte helt otippat passar de bra ihop med vår klassiska högtidsmat. Mörk lager har mer smak än ljus men fortfarande relativt mjuk beska vilket gör den utmärkt ihop med alltfirån gubbröra på kavring till kinesisk take away. Ett alternativ till mörk lager är den något rundare och ibland sötare Brown ale där den rostade malten fungerar på samma sätt.

Sierra Nevada Pale Ale
USA • 23 kr • 35,5 cl • 5,6 % • SB 1525
Pale Ale. Även om brittisk och amerikansk pale ale skiljer sig en del i stilen handlar det oftast om en bärnstensfärgad ale med rostade toner av karamellmalt och en viss bitterhet från humlen. En ölstil som passar fint ihop med syrliga och salta maträtter, gärna tillsammans med toast och friterade tillbehör. Har du lyxen att sitta med en skål full av pommes, majo och vinäger framför dig är valet givet.

Fuller’s London Porter
England • 20 kr • 50 cl • 5,4 % • SB 1634
Porter & stout. Sval, mörk porter utan för mycket alkohol och sötma kan med behållning drickas som törstsläckare. Men det är ihop med naturella ostron du verkligen förstår öltypens elegans. Hela skaldjursplatån funkar faktiskt fint med porter, men även kraftigare rätter med mörka såser. Och om du ändå är i färd med att experimentera är arommatchningar med soja, choklad och rök intressanta möten att utforska.

Amager Modern IPA
Danmark • 35 kr • 50 cl • 6,0 % • SB 11020
IPA. Modern India Pale Ale, oavsett om den kommer från Colorado eller Hökarängen, har siktet inställt på humle i mängd. Förutom blommig arom och exotisk frukt bidrar humlen med rejäl beska. På tallriken ställer IPA ofta till smakproblem. Undvik därför mat med framträdande syra, sötma och umami. Välj i stället enkel, salt och fet mat. Snabbmat som fish’n chips eller pulled pork sitter fint även om friterade cheddarostbollar är en US-favorit.

Nynäshamn Ångbryggeri Bötet Barley Wine
Sverige • 35:30 kr • 33 cl • 9,1 % • SB 10073
Barley Wine. Ett fantastiskt lagringsöl med hög alkoholhalt och fruktig karamellsötma. I matsammanhang hör det allra bäst hemma med ost. Ölets smakrikedom, fyllighet och sötma klarar av mycket smak men skippa tillbehör som torkade aprikoser och marmelader – aromerna finns redan i ölet! En mogen barley wine är givetvis en dessert i sig själv.

Brouwerij Contreras Valeir Blond
Belgien • 26 kr • 33 cl • 6,5 % • SB 11729
Belgisk blonde. Belgisk blonde är en ale som påminner om en fylligare och smakrikare ljus lager. Men både doft, lätt sötma och den milda beskan för ofta tankarna till veteöl, och det är också där du hittar likheter när det gäller lyckade matkombinationer. En balanserad och inte alltför alkoholstark belgisk blonde passar lika bra till våra svenska husmansklassiker som vietnamesiska vårrullar. Riktigt bra allrounder.

Oud Beersel Oude Geuze Vieille
Belgien • 40 kr • 37,5 cl • 6,0 % • SB 1694
Geuze. Den udda, spontanjästa geuzen [gösen] går även under berättigade namnet suröl. Geuze är en extremt syrlig smakupplevelse som efter några års flasklagring kan ge en förnimmelse av mogen champagne. I matväg bör du göra allt för att runda av syran med fett och salt. En belgisk klassiker är moules frites där du med fördel pressar citron över både musslor och pommes frites.